Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune (80%), la distanta de sistemul fiscal din Cehia, caracterizat ca fiind instabil de catre 60% dintre companii, si la polul opus fata de sistemele din Bulgaria, cel mai stabil din regiune (100%) si Slovacia (60%), se arata intr-un studiu realizat de Accace Romania.

Aceasta este principala concluzie a studiului „Perceptia companiilor asupra legislatiei fiscale”, efectuat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia de catre Accace, unul dintre cei mai importanti jucatori din Europa Centrala si de Sud-Est pe piata de consultanta in management financiar.

Efectuat in perioada august-septembrie 2011 in randul companiilor medii si mari care isi desfasoara activitatea in regiune, studiul Accace releva si perceptia acestora privind posibilitatea de a-si planifica strategii de business pe termen lung din punctul de vedere al sistemelor fiscale locale.

Romania ar putea avea de suferit in favoarea Bulgariei

Romanii si bulgarii sunt cei mai fermi, insa din perspective opuse: majoritatea covarsitoare (92%) a companiilor care isi deruleaza activitatea si in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, in timp ce, in cazul Bulgariei, considera ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru.

Companiile prezente in Slovacia, de asemenea, inclina spre un raspuns pozitiv, 67% dintre repondenti avand incredere ca sistemul fiscal local le permite planificarea pe termen lung si o dezvoltare sustinuta a afacerilor, aceeasi opinie fiind dominanta si in randul companiilor din Cehia (63%).

In ceea ce priveste perceptia companiilor asupra nivelului taxelor pe care trebuie sa le plateasca la stat, acesta este considerat acceptabil in Bulgaria de catre toti participantii la studiu, in Cehia si Slovacia de catre 50% dintre companiile care sunt prezente in cele doua tari, in timp ce in Romania cele mai putine companii sunt multumite cu acest nivel (25%).

Contributiile sociale, principala problema cu care se confrunta firmele

Contributiile sociale sunt identificate ca fiind principala problema cu care companiile se confrunta in urma modificarilor aduse Codului fiscal: toti participantii la studiu au reliefat ca motiv de ingrijorare ambiguitatile privind modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.

Citeste si:
De unde stii ca a venit momentul sa te muti intr-o casa noua?
De unde stii ca a venit...

Cu toate ca studiul Accace releva ca sistemul fiscal local si modificarile legislative dese reprezinta o problema pentru companiile care activeaza si in Romania, reprezentantii acestora sunt si cel mai putin la curent cu prevederile Codului Fiscal (75% nu cunosc prevederile sau modificarile aduse).

Situatia este echilibrata in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Slovacia 57% dintre companii au cunostinte superficiale privind modificarile aduse sistemului fiscal.

"In Romania, schimbarile frecvente ale legislatiei privind contabilitatea si taxele reprezinta o problema reala si identificata de companii si, din pacate, acestea descurajeaza strategiile pe termen lung. Solutii de depasire a acestor obstacole exista insa, una dintre ele fiind plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale (plafonarea bazei impozabile ar duce la un nivel mai redus al taxelor si implicit la cresterea gradului de conformare voluntara si ulterior colectare). De asemenea, extinderea reglementarilor fiscale privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili poate constitui o alta masura care sa incurajeze investitorii", a declarat Mihaela Virlan (foto), managing director Accace Romania si Bulgaria.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.