Bursa si-a depasit, in sfarsit, maximele atinse la inceputul anului. De aceasta data insa, asupra castigurilor investitorilor nu pare sa mai planeze amenintarea unor corectii severe, cum au fost cele de la sfarsitul lui februarie.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importanti emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a atins saptamana trecuta un maxim istoric, depasind pentru prima data pragul de 6.600 de puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 51,6% comparativ cu inceputul anului. Indicele SIF-urilor, BET-FI, si-a depasit la randul lui maximul, dupa ce stabilise mai multe recorduri in ultimele doua luni, apropiindu-se foarte mult de pragul de 40.000 de puncte. Analistii din piata considera insa ca trendul crescator va continua cel putin pana la finele anului, iar indicii isi vor bate in continuare recordurile.

Piata de capital a beneficiat in ultima perioada de un context favorabil, determinat, pe de o parte, de privatizarea BCR, precum si de scaderea dobanzilor din sectorul bancar, care a determinat reorientarea spre Bursa a unor capitaluri semnificative.

Cresterile actiunilor listate la Bursa de Valori in ultima perioada au fost determinate de efectul cumulat a mai multi factori, crede Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. "Un element foarte important il reprezinta rezultatele bune ale companiilor, care indica in continuare cresteri importante. Un alt factor il reprezinta privatizarea BCR, care a avut un efect benefic pentru imaginea Romaniei in exterior, la fel ca si raportul de tara favorabil, care a confirmat asteptarile pozitive ale investitorilor straini", explica Simionescu.

Dar evolutia buna a pietei de capital trebuie corelata si cu scaderea dobanzilor la depozite, care au ajuns in unele cazuri real negative, este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities. La aceasta, adauga el, a contribuit si faptul ca unii investitori au o perceptie gresita asupra randamentelor din sistemul bancar, deoarece acestia compara ratele actuale ale dobanzii, de circa 5%, cu inflatia din ultimul an, de 8%, in conditiile in care pentru anul viitor se asteapta totusi o scadere a inflatiei pana la nivelul de 5%. Pe de alta parte, investitorii sesizeaza ca piata bancara nu mai ofera randamente ridicate, ci doar o protectie a capitalurilor impotriva inflatiei. In aceste conditii, ei isi indreapta atentia asupra pietei de capital, avand in vedere performantele bune oferite de actiunile listate in ultimul an, explica Nilas.

SIF-urile au fost, din nou, unul din motoarele principale ale cresterii pietei, in conditiile in care speculatiile privind valoarea de vanzare a BCR au urcat asteptarile din partea investitorilor pentru evolutia viitoare a celor cinci societati de investitii financiare. Aprecierea SIF a venit pe fondul prognozelor despre privatizarea BCR si modul cum se va reflecta evenimentul in valoarea activelor detinute de SIF. "In conditiile in care valoarea ofertelor pentru BCR depaseste 3 miliarde de euro, exista posibilitatea ca activul net al SIF sa creasca cu 70 pana la 100% in perioada urmatoare, ceea ce justifica niste cresteri de 20-30% ale pretului actiunilor", spune directorul BT Securities.

De la inceputul lunii octombrie, SIF-urile au inregistrat un randament mediu de 16,5%. Cresteri importante au inregistrat si producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (18,3%), Banca Transilvania (13,5%), precum si compania petroliera Rompetrol Rafinare (8,5%).

Majoritatea brokerilor considera ca evolutia pozitiva a pietei este justificata si ca nu exista pericolul unor corectii severe, de genul celor de la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. "Nu ma astept la o corectie severa in perioada urmatoare, atata timp cat toate elementele creeaza premisele ca trendul ascendent sa continue. Economia creste, rezultatele financiare ale companiilor indica si ele cresteri, iar dobanzile mici vor determina in continuare migratia capitalurilor dinspre sectorul bancar catre Bursa. Vor mai exista unele corectii firesti pana la sfarsitul anului, insa reduse ca amploare", spune Adrian Simionescu.

Contextul de acum e diferit fata de cel de la inceputul anului. "Atunci a fost o isterie generala legata de Bursa", isi aminteste el, referindu-se la investitorii atrasi de randamentele mari oferite de piata in 2004 si inceputul lui 2005 si care nu si-au pus problema daca acele cresteri spectaculoase au fost sau nu fundamentale. "Intre timp, investitorii s-au mai maturizat, iar acum se uita la rezultatele financiare si cer o analiza din partea brokerilor inainte sa bage banii in actiuni", crede directorul Finans Securities.

Clarificarea modului cum se va aplica impozitul pe castigurile de capital va favoriza, de asemenea, evolutia pozitiva a pietei in urmatoarele luni. "Acum, ca s-a lamurit si modul de impozitare a profiturilor, cred ca multi investitori se vor decide sa cumpere pana la finele anului, ca sa beneficieze de cota de impozitare de 1%", crede Rares Nilas. Asa ca toata lumea se asteapta la vremuri bune pe bursa - cel putin in perioada urmatoare.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.