Ministrii Finantelor din Zona Euro analizeaza marimea contributiei creditorilor privati la cel de-al doilea program de sprijin international pentru Grecia, decizie care ar putea intarzia implementarea acordului, si au decis ca statul elen va primi urmatoarea transa de la UE si FMI in noiembrie.

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit, intr-o reuniune la Luxembourg, ca Grecia poate astepta pana la mijlocul lunii noiembrie cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul extern convenit in luna mai a anului trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, transmite Reuters.

Presedintele Eurogroup, Jean-Cladue Juncker, a declarat ca ministrii reevalueaza marimea contributiei sectorului privat la cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, convenit in iulie 2011.

Creditorii privati ai Greciei au acceptat atunci sa inregistreze o pierdere de 21% pe detinerile de obligatiuni de stat grecesti care au maturitatea pana in 2020, transmite MEDIAFAX.

Intre timp, perspectivele economice ale tarii s-au inrautatit, iar deficitul bugetar va depasi cel mai probabil limitele convenite in acord, Atena necesitand finantare suplimentara. Numerosi oficiali europeni si economisti au sugerat ca sectorul privat ar trebui sa-si asume o contributie mai mare la salvarea Greciei, apropiata de 50% din datorii.

"In privinta implicarii sectorului privat, trebuie sa luam in calcul ca au avut loc schimbari intre timp, dupa deciziile luate pe 21 iulie, deci analizam intr-adevar revizuirea tehnica a acordului", a aratat Juncker, fara a oferi alte detalii.

Oficialul a adaugat ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu este principala directie avuta in vedere in privinta cresterii resurselor si consolidarii prerogativelor Fondului European de Stabilitate Financiara, considerat principalul instrument prin care zona euro poate evita o criza bancara in cazul unui faliment de stat.

Dupa mai mult de sase ore de discutii, intalnirea ministrilor finantelor din zona euro a avut ca rezultat putine masuri concrete si va provoca probabil mai multa incertitudine in


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.