Cu doua mari studiouri producatoare de film, Castel Film Studious si Media Pro Pictures, Romania a devenit unul dintre cele mai ravnite locatii pentru producatorii de film de la Hollywood. Costurile mici de productie reprezinta punctul forte al Romaniei, arata o analiza a oportunitatilor oferite de opt tari europene publicata de "Hollywood Reporter". La acestea se adauga locatiile pe care le ofera Romania, studiourile de productie, echipamentele, tehnicienii, dar si forta de munca, mai ieftina decat in alte tari.

Publicatia estimeaza ca aproximativ 50 milioane dolari au fost cheltuite anul trecut pe serviciile de productie de film din Romania si apreciaza ca 2005 a fost un an bun pentru producatorii de film din tara noastra. O data cu aderarea Romaniei la UE, in 2007, preturile vor creste, avertizeaza "Hollywood Reporter". Cresterea taxelor platite in Romania de producatorii de film pentru spatiile inchiriate ii va tine departe de tara noastra pe cineastii straini, spune Vlad Paunescu (foto), presedintele-director al Castel Film Bucuresti.

In Romania, taxele sunt de 20-30 de ori mari decat in alte tari, sustine Paunescu. Este si motivul pentru care, in numele companiei pe care o conduce, Paunescu a cerut Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti reducerea taxelor platite pentru utilizarea locurilor publice pentru filmare.

In timp ce in Cehia, producatorii de film platesc 0,6 $ pe metrul patrat inchiriat, in Bucuresti, consilierii locali au aprobat, prin hotarare de consiliu, o taxa de 72 lei pe metrul patrat. Exemplele pot continua. In New York, municipalitatea a eliminat aceste taxe, iar in Los Angeles, autoritatile ramburseaza integral producatorilor toate costurile legate de filmarea unei productii in acest oras. Altfel, productiile internationale de film vor fi aruncate de noile taxe, departe de Capitala Romaniei, iar sumele pe care companiile de film le platesc bugetelor locale, vor disparea o data cu proiectele cinematografice.

Nu mai putin de zece proiecte internationale au fost filmate in acest an la Castel Film Studious, iar alte doua la Media Pro Pictures. Potrivit publicatiei, costul mediu de productie al unui film de fictiune in Romania este cu 40-60% mai mic decat in Marea Britanie si cu 70% decat in SUA. Nu exista insa facilitati fiscale promovate de autoritati pentru atragerea producatorilor straini.

"Hollywood Reporter" arata ca, cele sase studiouri noi construite de Castel Film in Bucuresti, in vecinatatea padurii si a lacului Snagov au atras in ultimii ani productii importante si staruri de box-office: "Seven 7" si "Razor Edge" cu Wesley Snipes, "Method", cu Elisabeth Hurley, in 2003, "Highlander-End Game", cu Adrian Paul si Christopher Lambert, "Funny Money", cu Armand Assante si Chevy Chase, "Regii blestemati", cu Gerard Depardieu sau "Shadow of the Past", cu Steven Seagal si "2-nd In Command" cu Jean-Claude van Damme.

Pe de alta parte, publicatia noteaza ca, pentru unii producatori de film stimulentele financiare acordate de unele tari nu sunt esentiale. Important este ca tara aleasa sa ofere locatiile, studiourile si tehnicienii potriviti productiei respective. "Analiza publicata de "Hollywood Reporter" arata ca, spre deosebire de Romania, Ungaria ofera realizatorilor de film cel mai generos sistem fiscal. Anul trecut, autoritatile au introdus un rabat de 20% la banii cheltuiti de producatorii straini cu conditia implicarii unui partener local. Masura si-a dovedit eficienta: Steven Spielberg a ales Ungaria pentru a turna "Munich".

In cazul producatorilor pentru care costul este un factor-cheie, nisipurile sunt in continua miscare. Desi nu mai este la fel de atractiva ca in anii ’90, din cauza scaderii cursului dolarului, Praga ramane si ea in topul destinatiilor cineastilor. Chiar daca nu are facilitati fiscale pentru producatori, Germania este un teritoriu generos, datorita subventiilor acordate de Guvern atat productiilor germane, cat si coproductiilor internationale. Marea Britanie atrage si ea prin studiourile renumite, tehnicienii de top si agentia guvernamentala Film London, un puternic sustinator al proiectelor cinematografice. Capitala Lituaniei atrage deja producatorii de televiziune, iar Turcia, candidata la integrare, isi va valorifica in cinematografie forta de munca ieftina.

Nou intrata in randul tarilor europene devenite o afacere pentru cineastii straini este Bulgaria, care practica cele mai mici preturi de productie. Studiourile "Boyana" si "Nu Image" sunt pe cale sa devina cele mai mari intreprinderi de acest tip din Europa. Cunoscuta ca o tara scumpa, Franta contrabalanseaza oferta cu experienta sa in efecte speciale, decoruri superbe si deschiderea monumentelor istorice catre echipele de filmare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.