Un nou val de valuta intra in tara "la ciorap", o data cu stranierii care, in aceste zile, au facut coada la granite. Statisticile, chiar daca nu reflecta intregul fenomen - in conditiile in care nu se cunoaste numarul exact al romanilor care lucreaza "afara" - arata ca veniturile obtinute in strainatate cresc de la an la an. Numai romanii plecati la munca cu contracte incheiate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) au obtinut in 2004 un venit mediu total de peste 124 milioane de euro.
Peste 100.000 de romani au plecat in strainatate in ultimii trei ani datorita contractelor intermediate de OMFM, venitul mediu total obtinut depasind 319 milioane de euro. In 2004 au fost incheiate peste 50.000 de contracte de munca, iar veniturile depasesc 124 milioane de euro.

Datele prezentate recent de OMFM arata cum au evoluat veniturile obtinute din strainatate: numai in primul semestru din 2004 suma era de peste 79 milioane de euro, in conditiile in care, in tot anul 2003, s-au inregistrat peste 101 milioane de euro. Cea mai noua statistica a institutiei arata ca Germania e pe primul loc in topul tarilor in care romanii lucreaza legal, cu 24.351 contractele de munca incheiate in 2004, care au adus 61,6 milioane de euro. Pe locul doi se afla Spania (cu 26.282 contracte intermediate de OMFM si 60 de milioane de euro venituri obtinute in acest an), urmata de Elvetia si Ungaria. Veniturile romanilor care au plecat legal la munca reprezinta doar o mica parte din banii cistigati in strainatate, sume mult mai mari venind de la persoanele care muncesc ilegal in tarile europene.

Muncitorii "la negru" nu figureaza in statistici

Romanii plecati pe alte cai (nu prin intermediul OMFM) nu figureaza insa in statisticile Oficiului. Pina acum a fost vehiculat un numar de romani care lucreaza in strainatate - 2 milioane -, fara insa ca oficialii sa poata prezenta o situatie exacta.
Reprezentanti ai Ministerului Muncii si Ministerului Afacerilor Externe (MAE) anuntau recent ca mai mult de jumatate din cei aproape 1,4 milioane de romani care lucreaza in Spania si Italia nu au forme legale. Cifra oficiala a romanilor aflati la munca in Italia e cuprinsa intre 240.000 si 300.000, dar numarul real este de aproape un milion, afirma un oficial al MAE. In Spania muncesc aproximativ 400.000 de romani, insa doar 200.000 cu forme legale de sedere si de munca. Ultimul sondaj CURS pe aceasta tema, prezentat acum citeva luni si realizat la sfirsitul anului 2003, arata ca 5a din populatia adulta intervievata a muncit in afara tarii dupa 1990 (aproximativ 900.000 persoane). Potrivit sondajului, din totalul gospodariilor intervievate, in 7,5a un membru al familiei se afla la munca in strainatate (aproximativ 800.000 adulti). La acel moment, estimarile CURS privind banii intrati in Romania in 2003 de la cei care lucreaza in strainatate erau de circa doua miliarde euro.

In 2004, doua miliarde euro

Veniturile reale trimise in tara de stranieri nu sint insa cunoscute, din moment ce societatile prin care ajung banii nu dau detalii exacte, iar multi romani prefera sa aduca banii "la ciorap" pentru a evita plata comisioanelor. Estimarile pe 2004 arata ca suma intrata in tara ar atinge doua miliarde euro, iar specialistii apreciaza ca inca pe atit ar reprezenta sumele aduse de muncitorii veniti acasa sau trimise prin intermediul prietenilor, cu ajutorul scrisorilor ori coletelor. Recent, AM Press informa ca romanii care muncesc in strainatate au adus in tara, in ultimii patru ani, peste sase miliarde de euro, prin intermediul bancilor (transferuri interbancare). Potrivit sursei citate, in 2001 au intrat in tara, prin banci, 1,1 miliarde euro, in 2002 si 2003 - 1,45 miliarde euro, iar suma prognozata pentru 2004 este de doua miliarde euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.