Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca dezechilibrele bugetare din zona euro pun in pericol perenitatea uniunii monetare europene, potrivit unui document publicat pe siteul institutiei.

  • "Dezechilibrele bugetare din zona euro, in ansamblul lor, si situatia grava din anumite state membre, luate individual, pun in pericol stabilitatea, cresterea economica si locurile de munca, precum si perenitatea uniunii monetare europene", se arata in documentul realizat de economistii BCE, intre care si germanul Jurgen Stark, care este demisionar, scrie MEDIAFAX.
Pentru a iesi din aceasta situatie, ei sugereaza din nou consolidarea managementului finantelor publice din fiecare stat din zona euro, prin intermediul unei instante supra-nationale, pentru evitarea derapajelor.


In scopul imbunatatirii guvernantei si evitarii repetarii crizei actuale, toate deficitele planificate la peste 3% din PIB ar trebui sa fie aprobate de guvernele zonei euro, prin majoritate calificata, propun economistii BCE.

Ei sugereaza ca acest rol ar trebui sa revina consiliului Ecofin, care reuneste ministrii Finantelor si Economiei din UE.

Statele trebuie totodata sa se angajeze sa corecteze derapajele bugetare din trecut, fara concesii,
potrivit documentului, care mentioneaza plafonul de indatorare adoptat de Germania. Autoritatile germane care s-a angajat sa inregistreze deficitele structurale intr-un cont separat, care sa fie echilibrat in timp.

In plus, o tara care va cere ajutor prin Mecanismul european de stabilitate ar trebui sa fie sub tutela judiciara, daca programul sau de ajustare esueaza, potrivit BCE.

In prezent, trei tari beneficiaza de sprijin financiar din partea partenerilor europeni si a FMI, Grecia, Irlanda si Portugalia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.