Tarile din Uniunea Europeana aplica salarii diferentiate cand vine vorba de remunerarea tinerilor. Exceptie face Letonie, stat ce plateste tinerii pana in 21 de ani cu drept de munca, la fel ca adultii, fara a face diferenta cand vine vorba de bani.
De asemenea, tari precum Belgia, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Polonia si Marea Britanie aplica salariul minim pentru tineri.

  • Astfel, in Belgia, tinerii sub 18 ani pot fi platiti cu doar 82% din valoarea salariului minim pe economie, in timp ce cei cu varste sub 20 de ani primesc un procent de 94%. Aici, salariul minim este de 1.498 euro pe luna, potrivit unui raport al EIRO (European Industrial Relation Observatory).

  • Republica Ceha aplica un procent de 80% pentru tinerii cu contracte de munca cu varste de pana in 18 ani, si de 90% pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani.

  • In Franta, varsta de aplicare a acestor norme este cu un an mai mica, de 17 ani, pentru un procent de 80%. Valoarea actuala a salariului minim este de 1.365 euro pe luna.

  • Aceeasi limita de varsta este instaurata si in Grecia, unde tinerii pana in 17 ani cu drept de munca sunt rasplatiti cu 70% din salariul minim pe economie al statului.

  • Olanda pare a fi tara cu cele mai stricte reguli, alcatuind 8 grile diferite de varsta care se aplica pentru tinerii cu drept de munca. In timp ce adolescentii sub 18 ani primesc 45,5% din nivelul minim pe tara, cei care au intre 21 si 22 de ani pot incasa 85% din salariul minim, care se ridica la 1.424 euro.

  • In Marea Britanie, tinerii cu varste sub 17 ani sunt platiti cu 4,23 euro pe ora, in timp ce 5,63 euro pe ora, primesc tinerii cu varste intre 18 si 20 ani. In acesta tara ucenicii primesc 2,91 euro pe ora.

  • Tara vecina Marii Britanii, Irlanda, pune ceva mai mult pret pe munca celor tineri, platindu-i cu 6,06 euro pe ora pe cei ce n-au implinit 18 ani, cu 6,92 euro pe ora pentru cei cu varste de peste 18 ani si care sunt in primul an, la primul job, respectiv cu 7,79 euro pe ora pentru al doilea an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.