Criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declansa o noua Mare Depresie daca liderii europeni nu vor adopta masuri "radicale", avertizeaza miliardarul George Soros.

  • Pentru a evita o noua Mare Depresie trebuie creata o Trezorerie a zonei euro

Autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia si, posibil, Irlanda, sa fie nevoite sa intre in default (incapacitate de plata) si sa iasa din zona euro, explica cunoscutul investitor. "Presiunea de a reduce deficitele va impinge zona euro intr-o recesiune prelungita. Acest scenariu va avea consecinte politice incalculabile", a adaugat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Afectate de datorii publice mari, un grad ridicat de indatorare a sistemului bancar si de o crestere economica slaba, Italia , Grecia si Spania s-au confruntat in ultimul timp cu presiuni pe pietele obligatiunilor de stat.

  • Masuri radicale de combatere a crizei

Pe langa pregatirea pentru intrarea in default si iesirea din zona euro in cazul "tarilor de la periferie", Soros recomanda patru masuri "radicale" de combatere a crizei, respectiv protejarea depozitelor bancare in statele cu probleme, salvarea unor banci din tarile falimentare pentru a nu risca blocarea activitatii economice, recapitalizarea sistemului bancar european si plasarea institutiilor financiare sub supraveghere europeana, nu nationala, si protejarea obligatiunilor guvernamentale ale celorlalte tari cu deficite mari.

"Toate acestea costa bani. Nu exista alternativa la crearea ingredientului lipsa: o trezorerie europeana cu puterea de a taxa si de a se imprumuta"
, a explicat Soros, adaugand ca aceasta ar fi singura solutie de evitare a prabusirii sistemului financiar si intrarii intr-o noua Mare Depresiune.

Miliardarul admite ca ideea ar fi foarte controversata, in special in Germania.

Citeste si: Criza, un pas inainte pentru UE?

Harta superputerilor economice in 2030


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.