In 1956, rusii declarau vesticilor "Istoria este de partea noastra. Va vom ingropa". In anii '80, istoria a parut sa tina cu Japonia. Acum, se pare ca a trecut de partea Chinei. Cum va arata lumea in 2030?

Aceste profetii se autoanuleaza, dupa cum explica Larry Summers, fost consilier pe probleme economice la Casa Alba, aflat in slujba lui Barack Obama. "Ele se dovedesc a fi false tocmai pentru ca SUA le ia in serios si apoi ia masurile necesare pentru a le putea sfida”, a declarat acesta. "Atat timp cat suntem ingrijorati de viitor, viitorul va fi mai bun", a mai declarat Summers, cu putin timp inainte de a parasi Casa Alba.

Arvind Subramanian, specialist in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Internationala, sustine ca economia Chinei va umbri America mai devreme decat oricine ar putea crede. In opinia economistului, ascensiunea Chinei va fi dictata de trei forte: demofrafie, convergenta si „gravitate”. Intrucat populatia tarii asiatice este de patru ori mai mare ca cea a Americii, este necesar sa produca doar un sfert din productia americanilor pe cap de locuitor pentru a depasi complet productia totala a acestora.

Economia Chinei va reprezenta circa 23% din PIB-ul global, respectiv din intreaga economie mondiala in 2030, calculat in functie de paritatea puterii de cumparare. America va reprezenta mai putin de 12%. Modelul economic folosit pentru a calcula aceste ponderi are la baza si al treilea argument prezentat de catre Subramanian, respectiv "gravitatia", relateaza economist.com.

Altfel spus, comertul dintre state depinde atat de marimea economiilor respective, cat si de apropierea, logistica, dintre partenerii de comert.
Comertul Chinei il va depasi pe cel al Statelor Unite atat pentru ca va inregistra o crestere economica mai repede, cat si pentru ca economiile vecine vor creste mai repede decat ale vecinilor SUA. Astfel, pana in 2030, puterea economica a Chinei la nivel global se va putea compara cu puterea Americii in anii 1970 sau a Marii Britanii cu un secol inainte.

In ceea ce priveste celelalte tari aflate azi in plina dezvoltare, Japonia, Hong Kong, Germania, Spania, Taiwan, Grecia, Coreea de Sud, si care au ajuns la un stadiu dezvoltare comparativ cu 25% din nivelul de trai din SUA, acestea au crescut rapid, insa au suferit o incetinire totala in momentul in care criza financiara a devastat lumea.

www.economist.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.