Revista "Time" realizeaza o analiza comparativa asupra celor doua personaje, Alan Greenspan si Ben Bernanke, ce reprezinta trecutul, respectiv viitorul la conducerea Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din Statele Unite. De la inceput, cei doi nu trebuie confundati in sensul ca Bernanke va fi o clona a lui Greenspan, ca primul va urma constiincios politica monetara impusa de cel de-al doilea.

Greenspan a condus economia Statelor Unite de-a lungul multor evenimente majore: caderea pietei bursiere din 1987, doua recesiuni, o criza financiara globala in 1998 si dezvoltarea exploziva a Internet-ului din 2000. Asumand ca Senatul american il va confirma pe Bernanke in aceasta functie, era Bernanke va incepe sub auspicii apasatoare. Pe de o parte, performantele lui Greenspan planeaza asupra umerilor lui Bernanke, pe de alta parte, acesta se va confrunta cu o serie de probleme destul de grave. Deficitul federal este la cel mai inalt nivel din toate timpurile, piata interna este in fierbere, iar adierea inflatiei apare din ce in ce mai pregnant in aceste zile. Cum va reusi Bernanke sa rezolve aceste probleme? Cand a fost desemnat de catre Bush in aceasta functie, Bernanke a afirmat ca prioritatea sa numarul unu este "sa mentina continuitatea" fata de strategia bancara a lui Greenspan. Totusi, in pofida acestei declaratii, diferentele dintre cei doi ar putea avea drept efect ca Bernanke sa adopte o alta strategie financiara.

Prima diferenta dintre cei doi, cea mai importanta, de altfel, este ca Bernanke crede intr-o abordare predictibila in lupta impotriva inflatiei. El este un sustinator al adoptarii unor obiective precise in privinta inflatiei, fiind adeptul unor "tinte de inflatie", ideea ca banca centrala ar trebui sa impuna anumite limite de mentinut in privinta inflatiei. In viziunea lui Bernanke, Fed trebuie sa taie rata dobanzii cand inflatia cade sub tinta initiala si sa o mareasca cand inflatia urca peste aceasta tinta, care s-ar situa in jurul a 3%.

A doua diferenta, relationata cu prima, priveste prioritatea pe care o adopta fiecare din cele doua persoanje. Fed are doua responsablitati mari: sa lupte impotriva inflatiei si sa supravegheze sistematic cresterea economiei. Cele doua pot fi uneori separate, iar presedintele Fed trebuie sa aleaga ce linie va urma. Greenspan se axeaza pe lupta contra inflatiei. Bernanke pare a tolera o crestere a preturilor, axandu-se mai mult pe cresterea economica. Cand economia s-a confruntat cu deflatie (scaderea generala a preturilor), Bernanke a vorbit despre necesitatea contrabalansarii acesteia prin inflationare. Caci deflationarea era cauzata de slabirea economiei.

Cea de-a treia diferenta se refera la tipul de discurs si de abordare care-i caracterizeaza pe cei doi. Bernanke este recunoscut ca fiind clar si direct. Dimpotriva, Greenspan este un criptic, devenind legendar pentru lipsa sa de claritate. Sotia sa, Andrea Mitchell, corespondent NBC, obisnuia sa glumeasca spunand ca, in momentul cand a cerut-o de sotie, Alan a trebuit sa repete propozitiile deoarece Andrea nu intelesese ce a spus. Este celebra replica lui Greenspan din 1987: "De cand am devenit bancher central, am invatat sa vorbesc cu multa incoerenta. Daca va par prea clar, atunci probabil nu m-ati inteles".

A patra diferenta vizeaza latura lor sociala. Greenspan era cunoscut ca intalnindu-se cu multi politicieni, jurnalisti, celebritati, ca frecventa cercul libertarian a lui Ayn Rand. Dar toate acestea dintr-o singura cauza pe care a definit-o Rand: Greenspan este un carierist. Bernanke, prin contrast, pare a nu dori o astfel de viata, el este un familist convins, preferand sa cineze in familie decat sa iasa la intalniri mondene. De ce este importanta aceasta diferenta? Pentru ca in momentul in care un astfel de personaj are ambitii carieriste, el este mult mai vulnerabil la diferite influente si, probabil, mult mai dispus la compromisuri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.