Firmele vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar a cladirilor detinute daca nu au fost reevaluate in ultimii trei ani, procentajul urcand pana la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani, potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal.

Anterior, Codul Fiscal stabilea ca impozitul pe cladiri fara reevaluare in ultimii trei ani era cuprins intre 5% si 10%, cota fiind fixata de catre autoritatile locale.

"Aceasta crestere substantiala a nivelului cotelor impozitelor locale aplicabile in cazul cladirilor aflate in patrimoniul firmelor apare ca nejustificata economic, in conditiile in care, din cauza caderii pietei de real estate in Romania, valoarea de piata a cladirilor a scazut considerabil in ultimii trei ani", a declarat Dan Schwartz, managing partner la Scot& Company Consulting, conform MEDIAFAX.

Mai mult decat atat, el spune ca noile cote sunt in totala contradictie cu solicitarile venite din partea mediului de afaceri de a se stabili impozite rezonabile pentru cladirile utilizate in scopuri productive sau comerciale si de respectare a principiului neutralitatii fiscale prin fixarea unor impozite pe proprietati imobiliare nediferentiate in functie de proprietarii lor - persoane juridice sau persoane fizice.

"Cresterea abrupta a cotelor de impozitare de la maximum 10% la 30-40% nu va aduce probabil venituri suplimentare la bugetele locale intrucat societatile comerciale vor apela la serviciile evaluatorilor autorizati pentru a obtine rapoarte de evaluare care confirma scaderea in valoare a cladirilor detinute in patrimoniu, si nu cresterea valorii lor", a mai spus Schwartz.

La inceputul lunii septembrie, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, afirma ca firmele care nu vor reevalua cladirile si le vor mentine la valori care nu reflecta pretul real pentru a plati impozite mai mici vor fi sanctionate.

Cotele standard la impozitele pentru cladirile detinute de firme sunt intre 0,25% si 1,5% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.