Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat joi ca institutia doreste exploatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana, dar RMGC, companie care vrea sa deruleze acest proiect, trebuie sa obtina autorizatia de mediu.

"Ministerul Economiei doreste exploatarea la Rosia Montana. RMGC trebuie sa isi ia autorizatia de mediu, problema este acum la Ministerul Mediului. Apoi vom vedea exploatarea in sine", a adaugat Stafie, citat de MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti ca "Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata", si ca daca un stat acorda o licenta in 2007-2008 o face pentru ca acolo sa fie minerit cum a fost de 2.000 de ani, iar acel minerit sa corespunda celor mai inalte standarde UE.

Presedintele Traian Basescu a mers, in urma cu o saptamana, la Rosia Montana, unde a declarat ca proiectul de exploatare a aurului a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul".

Si cu aceasta ocazie, Basescu s-a declarat in favoarea derularii proiectului minier, spunand ca "orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca".

RMGC este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.


  • Romania sta pe o mina de aur. Afla cat de mare este rezerva

Rezervele de aur ale Romaniei, estimate de companiile care le exploateaza, se ridica la aproximativ 700 tone, in timp ce resursele de argint sunt evaluate la 2.000 de tone, a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.


"Rezervele totale de aur ale tarii sunt informatii clasificate. Potrivit estimarilor companiilor, rezervele estimate sunt de 700 tone aur si 2.000 tone argint", a afirmat Patruti, conform Wall-Street.ro

Unul dintre cele mai mari zacaminte de aur si argint este cel de la Rosia Montana, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana va fi derulata de compania RMGC, controlata de compania canadiana Gabriel Resources. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% din RMGC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.