Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate vinde in avans aurul si argintul pe care le va extrage, pentru finantarea operatiunilor companiei, iar statul nu va incasa dividende atat timp cat Minvest Deva, actionar minoritar, va avea datorii fata de Gabriel Resources rezultate din majorari de capital.

"Societatea va comercializa atat produse semifinte (concentrate), cat si finite (dorebare) ori sub forma de lingouri pe piata interna si la export, conform reglementarilor si prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea sa vanda anticipat produsele mentionate, in vederea finantarii operatiunilor sale", se arata in actul constitutiv al RMGC din 2011, care inlocuieste statutul companiei din anul 2000, transmite MEDIAFAX.

Basescu vrea desecretizarea contractului pentru Rosia Montana

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a institutiei o serie de acte constitutive ale RMGC si modificarile aduse in perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat insa si contractul de concesiune, care este clasificat la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM).

Publicarea acestor documente vine dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o serie de declaratii referitoare la Rosia Montana, seful statului declarand de mai multe ori in ultima perioada ca este in favoarea derularii proiectului.

Seful statului a afirmat, la 31 august, ca se va ocupa "si de desecretizarea" contractului cu Gabriel Resources, dupa ce declarase ca acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat in 1997, insa clasa politica, din lasitate, "s-a facut ca dezbate" proiectul, fara a intreprinde actiuni concrete.

De asemenea, Basescu afirma ca acordul pentru exploatarea aurului "trebuie facut", dar "cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor"

Cine sunt miliardarii din spatele Gabriel Resources


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.