Moneda unica europeana va supravietui mai bine daca se retrage Germania din Zona Euro si nu statele care au datorii mari, precum Grecia sau Portugalia, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2001.

Economistul a aparat si euro-obligatiunile. Stiglitz a afirmat la emisiunea Newsnight a BBC ca ar fi foarte dificil pentru moneda euro sa supravietuiasca, fara stabilirea de obligatiuni emise în comun de catre saptesprezece tari care impart moneda unica, intrucat Berlinul se opune, informeaza cotidianul francez La Tribune, in editia online.

Joseph Stiglitz a sustinut ca Germania va avea de suferit "consecinte serioase", in cazul in care tarile cu probleme din zona euro nu-si vor putea rambursa imprumuturile.

“Pentru euro ar fi mai bine daca pleaca Germania, deoarece o restructurare a datoriilor Greciei, Portugaliei sau Irlandei, daca acestea parasesc Zona Euro, ar avea urmari foarte importante”
, a explicat laureatul Premiului Nobel. “Daca Europa decide ca singura cale de a merge mai departe inseamna fondul de stabilitate sau de solidaritate in forma euro-obligatiuni pe care Germania nu le vrea, atunci este de preferat ca Germania sa paraseasca Zona Euro” a adaugat Stiglitz.

Aceasta declaratie a venit dupa asteptata intalnire intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sakozy. Cei doi au exclus introducerea euro-obligatiunilor.

Un guvern al zonei euro, planul B al Frantei si Germaniei

Zvon socant: Germania tipareste deja marci


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.