O decizie ANRC da o puternica lovitura operatorului de telefonie fixa

O decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii pune in dificultate operatorul national de telefonie fixa Romtelecom. Aceasta companie va trebui sa reduca tarifele de interconectare la reteaua sa ale tuturor operatorilor de telefonie fixa sau mobila, insemnand ca li se vor scadea costurile si astfel vor putea reduce tarifele pentru apelurile spre numerele Romtelecom.

Daca pana in prezent, doar trei-patru operatori alternativi ofereau telefonie fixa pentru apeluri locale, majoritatea axandu-se pe apeluri interurbane si internationale, numarul acestora va creste pentru ca serviciul devine rentabil.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a impus Romtelecom, printr-o decizie, obligatia de a reduce tarifele de interconectare la reteaua sa a operatorilor alternativi, in doua etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007, a anuntat, vineri, presedintele institutiei, Dan Georgescu. Tarifele pentru interconectarea la nivel local vor scadea in medie cu 16%, cele pentru interconectarea la nivel regional cu 51,5%, iar cele la nivel national cu 55,8%.

Tariful de interconectare la nivel local scade de la 1,15 eurocenti la 1,02 eurocenti. Potrivit ANRC, cea mai mare reducere, de 69,8%, s-a aplicat tarifului de interconectare la nivel national in afara orelor de varf, iar cea mai mica, de 11,3%, tarifului de inteconectare la nivel local in orele de varf. Cu toate aceste scaderi, tarifele de interconectare in 2006 vor fi mai mari in Romania decat sunt in prezent in majoritatea tarilor europene.

Tarifele la nivel european vor fi reduse gradual pana in 2007

Presedintele ANRC a explicat ca tarifele raman mai mari in Romania decat in Europa pentru ca s-a avut in vedere nevoia Romtelecom de investi in dezvoltarea retelei si conditiile actuale de pe piata.

"Tarifele de interconectare sunt cheia competitiei. Astfel, utilizatorii de telefonie fixa vor avea posibilitatea de a alege intre mai multi operatori", spune presedintele ANRC, Dan Georgescu. "Reducerea tarifelor de interconectare practicate in prezent de Romtelecom va incuraja concurenta pe piata telefoniei fixe si implicit ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si numarului de abonati la aceste servicii", a adaugat Georgescu. El sustine ca in toate tarile in care a avut loc ieftinirea tarifelor de interconectare a fost urmata de scaderea tarifelor comerciale.

"Eventuala scadere a numarului de abonati ai Romtelecom, va fi compensata de cresterea traficului, iar piederile lor vor fi minime. Anul acesta, operatorul a pierdut 150.000 de abonati, acest lucru urmand sa se vada mai bine in primul trimestru din 2006. Aceasta inseamna competitie pe piata", a afirmat Georgescu. "In statele europene unde a avut loc acest proces au fost reduceri semnificative la tarife, de pana la 70% la convorbirile internationale si de 30% la cele interurbane. La noi, daca tariful de interconectare la nivel local este de 16%, scaderea tarifelor la apeluri ar putea fi incepand de la 5%", spune directorul de reglementare economica din ANRC, Radu Tudorache.

Pierderi pentru companie

"Structura retelei Romtelecom si gradul de penetrare a telefoniei fixe in Romania sunt mai mici decat in alte state europene. In 2007 s-ar putea sa continuam acest proces de reducere a tarifelor de interconectare", a mai spus presedintele ANRC.

Conform ANRC, in urma acestei decizii si in conditiile stagnarii traficului la nivelul actual, Romtelecom ar inregistra pierderi de 2,5 milioane euro in 2006 si de patru milioane euro in 2007. In acelasi timp, autoritatea nu exclude nici posibilitatea scaderii mai accentuate a traficului la telefonie fixa, avand in vedere ca tot mai multi utilizatori se indreapta spre telefonia mobila.

"Romtelecom are obiectii serioase in privinta deciziei luate de ANRC, a metodei folosite pentru a ajunge la aceasta, si va exprima o pozitie oficiala in acest sens, in zilele urmatoare" a fost raspunsul celor de Romtelecom la decizia ANRC.

"Daca operatorii alternativi vor practica tarife prea mici, atunci Romtelecom va pierde din clienti, iar pentru mentinerea veniturilor va trebui sa crestem pretul abonamentelor astfel ca si mai multi clienti vor pleca. Un abonament costa in prezent cinci euro, dar avem costuri de 8 euro pe abonament. Pierderea de 3 euro rezultata este acoperita de apelurile interurbane, internationale si fix-mobil care sunt cele mai profitabile", a spus recent, directorul comercial al companiei, Peter Bakker. "Daca tarifele de acces la reteaua Romtelecom vor scadea prea mult intr-un timp foarte scurt, atunci nu vom mai putea sustine aceste costuri si va fi diminuata si capacitatea noastra de investitii", a mai spus Bakker.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.