Incertitudinile acumulate in pietele financiare dupa taierea ratingului SUA si noile temeri legate de Franta isi fac simtite primele efecte asupra Romaniei, prima de risc depasind 300 de puncte de baze, cu 40% peste minimul atins in aprilie.

Economistul Daniel Daianu a explicat pentru Wall-Street.ro ca, in contextul deteriorarii situatiei internationale, viteza de consolidare fiscala ar fi trebuit sa fie mai mare, pentru a se concretiza intr-o scadere a primei de risc pentru Romania.

“Ca sa ai un CDS in scadere pe fondul consolidarii fiscale ar trebui sa nu se modifice in rau contextul international", apreciaza Daianu.

Astfel, consolidarea fiscala ar fi trebui sa se faca intr-un ritm mai accelerat decat viteza de inrautatire a sistemului financiar global.

"Eventual ar fi trebuit sa ajungem chiar la surplus",
a mentionat fostul ministru de Finante.

El a avertizat si asupra unei fatete a fenomenului de contaminare, adica ceea ce economistii numesc efectul de evictiune. Acest efect se manifesta cand tarile mari au probleme si atrag cantitati mai mari din economisirea disponibila, ceea ce automat face ca economiile mai mici sa beneficieze de mai putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.