Bucurestiul, ca si celelalta capitale ale lumii, se face remarcat prin zona de birouri ce se concentreaza in centrul si nordul Capitalei. Cladirile inalte oglindesc intreg orasul in fatadele de sticla, insa, cine stie ce suprafete vitrate se intind pe impunatorii zgarie nori?

  • Fatadele cladirilor de birouri din Bucuresti au inghitit peste 1 milion de metri patrati de sticla

Suprafata vitrata a cladirilor de birouri din Capitala depaseste 1 milion de metri patrati, potrivit estimarilor Saint-Gobain Glass Romania, liderul pietei locale de sticla. Compania a livrat aproximativ 500.000 de metri patrati din aceasta suprafata, in principal, fiind furnizate produse performante, precum sticla cu control solar sau sticla cu izolare termica si fonica.

Saint-Gobain Glass Romania a livrat mai mult de jumatate din cei aproximativ 500.000 de metri patrati in ultimii 4 ani, odata cu inaugurarea fabricii de la Calarasi in 2007, investitie care in prezent se ridica la peste 170 de milioane de euro.

"In ultimii ani, dezvoltatorii de cladiri de birouri si-au indreptat tot mai mult atentia spre extinderea suprafetelor vitrate. Se doreste crearea unui spatiu de munca luminos, agreabil din punct de vedere psihologic, iar datorita proprietatilor speciale ale sticlei, ocupantii cladirilor beneficiaza de confort climatic pe tot parcusul anului”, a declarat Cosmin Popescu, directorul de marketing al Saint-Gobain Glass Romania.

  • Cele mai mari suprafete vitrate din regiune se regasesc in Varsovia, Budapesta si Praga

La nivel regional, cea mai mare suprafata vitrata a cladirilor de birouri, de peste 2 milioane metri patrati de sticla, se regaseste in Varsovia, oras in care suprafata spatiilor de birouri este aproape dubla fata de cea din Capitala. Spatiile de birouri din Bucuresti se ridica la aproximativ 1,8 milioane metri patrati, potrivit estimarilor Saint-Gobain Glass.

"Comparativ cu restul capitalelor din regiune, Bucurestiul inregistreaza cea mai mica suprafata a spatiilor de birouri, in ciuda faptul ca are cea mai mare populatie. Lipsa spatiilor creeaza un potential mare de dezvoltare a sectorului de office in Capitala, situatie care implicit va duce si la cresterea suprafetelor vitrate”, a apreciat Popescu.

  • Sticla performanta utilizata la cladirile de birouri migreaza catre segmentul rezidential

Pentru cladirile de birouri din Capitala, a fost folosita sticla cu control solar, cu izolare fonica si termica. Daca pana de curand acestea se foloseau in proportie redusa la cladirile de locuit, in ultima perioada se observa o tendinta crescatoare pentru utilizarea unor astfel de produse si in sectorul rezidential.
Citeste si:
Bucuresti: Incendiu intr-o cladire de birouri din zona Pasajului...
Bucuresti: Incendiu intr-o...

“Arhitectii s-au convins de beneficiile si avantajele noilor tipuri de sticla si incep treptat sa extinda aplicarea acestora si la locuinte. De altfel, intotdeauna la cladirile de birouri s-au utilizat ultimele tehnologii in domeniul materialelor de constructie, acestea fiind adoptate ulterior de catre sectorul rezidential”, a explicat reprezentantul Saint-Gobain Glass Romania.

Potrivit unui studiu al companiei, tot mai multe locuinte incep sa fie dotate cu ferestre cu control solar. Acestea asigura o termoizolare mai buna si reduc consumul anual de energie necesar pentru asigurarea confortului termic cu pana la 20% fata de ferestrele termoizolante clasice LowE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.