Ciclul economic lung inceput in 1980 a luat sfarsit. Lumea incepe o noua etapa, mai tulbure decat precedenta, in care cererea va depasi oferta, si unde cuvintele de ordine vori fi inflatia, foametea si interventia statului in economie, potrivit unui raport al Societe Generale.

In ultimele trei decenii, cresterea puternica a fortei de munca in Asia si deschiderea comertului global au dus la o expansiune considerabila a capacitatii globale de productie. Au fost trei decenii de competitie economica si de inovatie care au creat un mediu dezinflationist, prin oferta bogata. Perioada a fost una de dobanzi mici, expansiune a creditului si a pietelor financiare. Ciclul s-a terminat si acum lumea a intrat intr-o noua etapa, una in care cererea va depasi oferta si va domina piata.

Unul dintre factorii centrali ai raportului SocGen este inversarea tendintei demografice in Asia. Intre 1980 si 2010 populatia lumii a crescut cu 2,5 miliarde, de la 4,4 miliarde la 6,9 miliarde, cea mai prolifica perioada din istorie.

Cea mai mare parte a cresterii de populatie a fost in randul celor de 15-64 ani, adica a populatiei active, care a crescut in intervalul citat de la 2,6 miliarde la 4,5 miliarde. Aceste peioade au corespuns totdeauna in istorie cu prosperitatea. 2/3-imi din aceasta crestere a populatiei lucratoare s-a inregistrat in Asia.

Aceasta crestere a fortei de munca a fost insotita si de o perioada fara precedent de deschidere a comertului global si o mobilitate puternica a capitalului, precum si de caderea comunismului, expansiunea capitalismului si reducerea graduala a interventiei statelor in economie. Capacitatile de productie s-au mutat in Asia (cu exceptia Japoniei). De asemenea, Asia, in special China, a cunoscut un boom investitional in ultimii 15 ani. Asta s-a tradus nu printr-o crestere substantiala a cererii, ci printr-o crestere masiva a ofertei, ca urmare a extinderii fara precedent a bazei de productie globala.

Citeste mai multe despre expansiunea monetara puternica si despre preturile umflate rapid pe Money.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.