Romtelecom, Post-Telecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii vor fi privatizate total pana in 2006, potrivit programului de guvernare propus de Cabinetul Tariceanu.
Un alt obiectiv asumat de Guvern, in cadrul capitolului dedicat politicii in domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatii (TIC), este privatizarea Postei Romane. Viitorul Executiv va crea o singura autoritate autonoma de reglementare si control in sectorul TIC, care va functiona sub control parlamentar.

Obiectivele strategice ale guvernarii in domeniul TIC sunt cresterea competitivitatii economiei romanesti, prin incurajarea utilizarii celor mai noi tehnologii informationale, consolidarea industriei de profil si cresterea performantei institutionale a administratiei publice, prin implementarea coerenta si generalizata de sisteme informatice integrate.
Guvernul considera ca prin indeplinirea indicatorilor asumati la acest capitol Romania si cetatenii ei vor avea, in 2008, telecomunicatii de calitate la un pret accesibil, acces la servicii in banda larga, investitii in "Noua Economie" cu mai multe locuri de munca bine platite, facilitati extinse de informare, care ofera cetateanului posibilitati superioare de interactiune si integrare in societate si o administratie mai eficienta, cu o viteza de raspuns marita la cererile cetatenilor.

Tehnologia informatiei si comunicatiile, prioritati nationale

Executivul va promova un set de masuri care vor permite imbunatatirea indicatorilor TIC, flexibilizarea structurilor administratiei centrale si locale pentru initierea, sustinerea si derularea de proiecte TIC din partea IMM-urilor, precum si deschiderea unor programe de finantare a proiectelor in colaborare cu institutii interne si internationale.

Totodata, va fi promovat un proiect pentru informatizarea coerenta, eficienta si in conditii de interoperabilitate a administratiei publice locale si centrale. Pentru atingerea obiectivelor strategice, Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritati extinderea gradului de acces la servicii, instalarea, in localitatile cu densitate scazuta a accesului la astfel de servicii, de Centre de Acces Public care sa permita folosirea retelei publice de telefonie sau a Internetului, dezvoltarea comunicatiilor in banda larga, optimizarea infrastructurii informationale nationale dar si promovarea educatiei si a culturii pentru societatea informationala, prin introducerea "alfabetizarii digitale" inca din ciclul primar de studiu sau pregatirea si pastrarea in tara a specialistilor in domeniu.
Dezvoltarea si utilizarea pe scara larga a tehnologiilor informationale si de telecomunicatii este considerata drept un element cheie in scopul atingerii obiectivelor de guvernare ale Guvernului Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.