Romania s-a mentinut in martie pe prima pozitie in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea anuala a preturilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state si mai mult decat dublu comparativ cu inflatia medie la nivel comunitar, potrivit datelor Eurostat.

In februarie, preturile de consum din Romania au crescut cu 7,6%.

In clasamentul lunii martie, pe pozitia a doua in functie de inflatie se plaseaza Estonia (5,1%), iar locul trei este ocupat de Bulgaria si Ungaria (4,6%). In schimb, cele mai reduse cresteri ale preturilor se observa la Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) si Cehia (1,9%).


In Germania, cea mai mare economie europeana, inflatia a fost de 2,3%, iar in Franta, Marea Britanie, Italia si Spania preturile au urcat cu 2,2%, 4%, 2,8% si respectiv 3,3%.

La nivelul UE, inflatia medie din martie este de 3,1%, comparativ cu 2,8% in luna precedenta. In zona euro, inflatia a accelerat de la 2,4% in februarie la 2,7% in martie.

Comparativ cu februarie, inflatia a accelerat in 18 state comunitare, s-a redus in cinci si nu s-a modificat in patru tari, scrie MEDIAFAX.

Rata inflatiei din Romania a sarit in iulie 2010 la 7,1%, de la 4,3% in iunie, odata cu cresterea TVA de la 19% la 24%, insa economia autohtona avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE si inainte de majorarea taxei.

Eurostat mentioneaza ca datele referitoare la inflatia UE si a zonei euro sunt provizorii.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul acestei saptamani ca inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.