Fondul Proprietatea intentioneaza sa-i despagubeasca pe proprietarii imobilelor rechizitionate abuziv intre anii 1945-1989. Pagubitii vor primi titluri de proprietate de la Ministerul de Finante. Prin aceste titluri, fostii proprietari vor deveni actionari la firmele pe care Guvernul le-a introdus in acest fond.

Pentru acoperirea totala a despagubirilor, suma va fi completata prin cesionarea creantelor de recuperat de la state datoare fostului regim comunist: Nigeria, Somalia, Tanzania, Congo, Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Cuba, Republica Mongolia.
Aceste datorii ating 2,5 miliarde de dolari, iar prin introducerea lor pe lista fondului, statul vrea sa uite de aceasta problema. Recuperarea acestor bani va dura multi ani si, mai mult ca sigur, se va realiza intr-o proportie mica. Iar daca ne gandim si la varsta inaintata a fostilor proprietari, se justifica rezervele pe care le au acestia.

Nu se stie cand vor fi listate actiunile la bursa

Fondul urmeaza sa includa 94 de societati, iar Nicolae Ivan, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice (MFP) spune ca doar primele 42 dintre ele prezinta un risc scazut, celelalte fiind destul de problematice.

Sunt incalcate legile privind piata bursiera

Fondul Proprietatea se intentioneaza a fi o societate pe actiuni cu un capital social de 4,3 - 4,5 miliarde de euro, la un pret al actiunii de 1 RON. Va participa pe pietele externe de capital si isi va creste valoarea, a mai afirmat Nicolae Ivan.

Avocatii mai spun ca Fondul Proprietatea incalca o serie de legi, intre care si Legea 297/2004, referitoare la piata bursiera. Gabriel Piperea si fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, sunt de parere ca intreg mecanismul acestui fond, de schimbare a titlurilor de despagubire in actiuni, nu va putea functiona eficient si real, deoarece actiunile vor fi actiuni la fond si nu actiuni listate la bursa.

Si chiar daca se va lua in calcul listarea actiunilor la Bursa de Valori, ramane o problema faptul ca, mai mult ca sigur, nu toate societatile vor reusi sa fie cotate la bursa si atunci trebuie sa stim ce se va intampla cu actiunile acestor societati. Pana acum au trecut patru luni, in care prelungirea si amanarea luarii unei decizii referitoare la legalitatea si infiintarea acestui fond inca nu au fost explicate de catre autoritatile responsabile.

"Intreg procesul legal de constituire si functionare dorim sa fie cat mai putin reglementat si restrictionat", declara Nicolae Ivan. Insa, este vorba despre o societate ce va cumula 4,5 miliarde de euro, si, dupa spusele secretarului de stat, tot e subevaluata cu 60%.

Amanari repetate

Desi exista intentia de a se urgenta cat mai mult listarea la bursa a actiunilor fondului, nimeni nu stie in cat timp se va produce aceasta listare. Apare intrebarea cum va infiintat, cand sunt atat de multe variabile de care depinde functionarea sa eficienta. Se estimeaza ca managerul ce va administra fondul va fi numit in lunile februarie-martie 2006 si va fi unul dintre managerii de fonduri de pe Wall-Street sau din Londra. Dupa ce acesta ar fi numit, in cateva luni s-ar putea sa inceapa listarea actiunilor la bursa, a adaugat Nicolae Ivan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.