Exportatorii romani au format la nivelul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) o celula de interventie, care sa sprijine reconstructia din Japonia, firmele locale putand furniza, potrivit estimarilor ANEIR, materiale din lemn de circa 200 milioane dolari.

"In parteneriat cu Departamentul de Comert Exterior din Romania, cu Ambasada Romaniei din Tokio, Ambasada Japoniei din Bucuresti, JETRO si alte structuri asociative private japoneze, ANEIR a luat initiativa transmiterii unei oferte de produse romanesti din domeniul materialelor de constructii din lemn, de maxima necesitate in aceasta perioada in localitatile distruse. In paralel sunt identificati posibilii furnizori de asemenea produse din Romania, care si-au manifestat disponibilitatea restructurarii activitatii prin organizarea de schimburi prelungite sau suplimentare de lucru ori de amanare a comenzilor in derulare cu partenerii din alte tari (cu acordul acestora) pentru a da prioritate livrarilor catre firmele japoneze", se arata intr-un comunicat al ANEIR.


ANEIR astepta cererile membrilor Asociatiei importatorilor de lemn din Japonia pentru a vedea care sunt produsele de care este nevoie pentru reconstructie, scrie MEDIAFAX.

"Imediat dupa ce se vor perfecta parametrii tehnico-economici si financiari ai colaborarii (inclusiv cu sprijinul Eximbank) se vor expedia rapid toate tipo-dimensiunile solicitate, fiind deja atentionati asupra exigentelor calitative deosebite ale utilizatorilor japonezi", se mentioneaza in comunicat.

Din primele estimari, ANEIR apreciaza ca furnizorii romani ar putea livra materiale de constructii din lemn, indeosebi din rasinoase, in suma de circa 200 milioane de dolari.

Japonia a fost afectata la 11 martie de un cutremur puternic
, urmat de un val tsunami.

Guvernul japonez estimeaza ca pagubele directe cauzate de cutremurul si tsunami-ul care au devastat nord-estul tarii se ridica la 185-308 miliarde dolari, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.