Romanii schimba gresia si faianta o data la 20 de ani, iar inlocuirea placilor ceramice se face in special in locuintele finisate inainte de 1990, estimeaza reprezentantii grupului austriac Lasselsberger, cel mai mare producator de profil din Romania.

"Din studiile noastre reiese ca romanii schimba gresia si faianta o data la 20 de ani. Astfel, estimam ca inlocuirea placilor ceramice se face preponderent in locuintele finisate inainte de 1990", a declarat intr-un comunicat Eduard Macarescu, directorul de operatiuni al Lasselsberger SA (fosta Cesarom).

Numarul locuintelor care vor fi placate pentru prima data cu placi ceramice se va ridica in acest an la circa 95.000, in scadere cu aproximativ 13% comparativ cu 2010.

"Valoarea placilor ceramice achizitionate de romanii care vor decide in acest an sa isi amenajeze locuintele pentru prima data va fi de aproximativ 20 milioane de euro", a afirmat Macarescu, conform MEDIAFAX.

Conform estimarilor companiei, din cele 95.000 de locuinte care vor fi placate pentru prima data cu placi ceramice, aproximativ 53.000 vor fi locuinte noi aflate in stadiul de finisare, iar 42.000 vor fi locuinte vechi in care abia in acest an se va efectua amenajarea cu gresie si faianta.

Datele companiei arata, de asemenea, ca aproximativ 290.000 de locuinte vor fi reamenajate in acest an cu gresie si faianta, valoarea totala a placilor ceramice ridicandu-se la aproximativ 61 milioane de euro.

"Estimam ca 76% din cantitatea de placi ceramice achizitionata in acest an pentru placari rezidentiale va fi folosita pentru reamenajarea locuintelor. Mentionez ca acest procent a ramas neschimbat comparativ cu anul trecut si 2009 insa, comparativ cu 2008, a crescut usor, cu doar 5%", a mai spus Macarescu.

Potrivit acestuia, necesarul de gresie si faianta pentru placarea completa a unei locuinte este, in medie, de 46 de metri patrati.

Muntenia si Transilvania sunt regiunile care atrag cele mai mari achizitii pentru placarea de locuinte noi, in timp ce Moldova este regiunea in care majoritatea placarilor se fac in locuinte vechi care nu au fost dotate pana in acest moment cu gresie si faianta.

Citeste si:
Menține-ți casa curată: 9 obiecte pe care TREBUIE să le ferești de...
Menține-ți casa curată: 9...

In ceea ce priveste cele mai cumparate tipuri de placi ceramice, reprezentantul companiei a subliniat ca 60,5% din cantitatea achizitionata este reprezentata de faianta, 38% de gresie si 1,5% de placile decorative (medalioane, brauri, mozaicuri).

Potrivit Lasselsberger, achizitia medie de placi realizata pentru o locuinta este de 35 de metri patrati, la o valoarea medie de aproximativ 200 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.