O prima mutatie intervenita pe piata romaneasca a asigurarilor s-a produs ca urmare a introducerii noilor conditii de autorizare CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor). Astfel, numarul operatorilor din piata s-a redus considerabil, aceasta evolutie reprezentand doar prima parte a procesului de consolidare a pietei asigurarilor din Romania, pentru ca, in urma controalelor efectuate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a retras autorizatia de functionare a doua societati de asigurare, respectiv ADAS si Grup As.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a aplicat, de altfel, sanctiuni si in cazul altor societati, care au fost facute publice la momentele respective.
In atentia CSA s-au aflat nu numai asiguratorii, ci si brokerii de asigurare. Operatorii din piata au inceput sa trateze cu cea mai mare seriozitate rolul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, faptul ca nu pot ocoli legea fara sa fie sanctionati, pentru ca piata asigurarilor trebuie si va fi consolidata. Este singura cale de a veni cu adevarat in sprijinul intereselor asiguratilor.
O selectie mult mai restrictiva a operatorilor din domeniul asigurarilor din tara noastra se va realiza, insa, ca urmare a majorarii capitalului social minim varsat pe care societatile de asigurare trebuie sa il detina si, mai ales, ca urmare a determinarii marjei lor de solvabilitate.

Primele modificari

Piata asigurarilor, la fel ca sistemul bancar, se afla intr-o perioada de expansiune. Anul 2005 va insemna si dezvoltarea colaborarii dintre societatile de asigurari si banci.
"Ma astept sa apara noi produse, mai ales la nivelul asigurarilor private de sanatate", apreciaza Dan Pascariu, presedinte HVB Bank Romania.
"O data cu lansarea creditelor de consum si a creditelor ipotecare, legatura dintre banci si asigurari a devenit din ce in ce mai stransa. Bancile au inceput si cred ca vor continua sa vanda din ce in ce mai mult produse de asigurare, independent sau legat de propriile produse", sustine Pascariu. "Tocmai de aceea am fost surprins cand am citit in noua lege a asigurarilor ca agentii de asigurare nu pot sa aiba ca obiect de activitate decat activitatea de agent de asigurare ceea ce, in mod automat, exclude orice banca. Cred ca aceasta prevedere, contrara principiilor Uniunii Europene, nu este nici in interesul bancilor, nici in cel al asiguratorilor. Si sunt convins ca Norma legislativa va fi modificata", afirma presedintele HVB Bank Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.