Noul Consiliu European pentru Riscuri Sistemice (CERS) ar putea presa statele est-europene sa inaspreasca regulile de acordare a imprumuturilor in valuta care pun in pericol stabilitatea economica a intregii regiuni, au declarat oficiali din sectorul bancar, citati de Bloomberg.

Consiliul, intrunit joi pentru prima oara, a fost creat de Uniunea Europeana pentru identificarea potentialelor riscuri din sistemul financiar si este prezidat de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, arata Mediafax.

"Problema reprezinta o prioritate a Consiliului. Acest lucru va arata ca este vorba de o problema sistemica, la nivel regional", a afirmat intr-un interviu Piroska Nagy, director in Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Nagy conduce o campanie a BERD de promovare a imprumuturilor in monede locale, transmite Wall-Street.

Autoritatile de reglementare au incercat sa descurajeze creditarea in valuta dupa ce acestea au adus unele tari in pragul falimentului, in timpul crizei creditelor.

Aceste imprumuturi ofera dobanzi mai mici, in statele emergente, dar pot conduce la cresterea ratelor in cazul devalorizarii monedelor locale, asa cum s-a intamplat in Ungaria, Polonia, Romania si Ucraina.

In Ungaria si Polonia, aproape doua treimi din totalul imprumuturilor ipotecare erau im franci elvetieni sau euro, la sfarsitul lui septembrie, potrivit UniCredit.

Citit mai multe in Wall-Street


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.