Perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in decembrie, Romania devenind tara cu cele mai bune perspective din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste.

Indicele ZEW privind asteptarile analistilor pentru economia Romaniei a crescut cu 8,8 puncte fata de noiembrie, la 40,4 puncte.

  • Pentru Europa Centrala si de Est, indicele a pierdut 8,7 puncte, pana la 22,7 puncte, indicand o evaluare mai precauta a expertilor financiari consultati, scrie MEDIFAX. In functie de perspective, Romania este urmata de Slovacia (33,3 puncte), Croatia (26,8 puncte) si Polonia (26,2 puncte).
  • In timp ce pentru un orizont de timp ce sase luni economia Romaniei se siteaza cel mai bine, starea actuala este evaluata printre cele mai slabe din regiune. Iindicele aferent a consemnat, insa o imbunatatire de patru puncte, la -48,7 puncte. Romania a facut astfel schimb de locuri cu Ungaria, care a preluat ultima pozitie, dupa o inrautatire de 12,1 puncte, la -53,1 puncte.

La nivelul ECE, indicele situatiei economice curente a urcat cu 5,3 puncte la 22 de puncte. Pe langa Ungaria si Romania, doar Croatia mai este evaluata negativ, la -20 de puncte, dupa o imbunatatire de sapte puncte fata de luna trecuta. In cea mai buna stare se gaseste, la fel ca in noiembrie, economia Turciei, cu 60,7 puncte.

Sondajul, la care au participat 85 de experti financiari, include din Europa Centrala si de Est Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.

Perspectivele la sase luni ale bursei de la Bucuresti s-au inrautatitr usor, potrivit studiului, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, pierzand 1,5 puncte, pana la 50 de puncte. Indicatorul perspectivelor BET s-a imbunatatit substantial in noiembrie, cand a crescut cu 26,5 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.