Piata muncii va continua sa intampine dificultati si in primul trimestru din 2011, cand 17% dintre angajatorii romani si-ar putea reduce numarul salariatilor, in timp ce doar 15% ar putea face noi angajari, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Manpower.

Astfel, perspectivele de angajare sunt in scadere cu doua puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut prezinta o crestere de 9%, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, lansat de catre Manpower Romania.

Studiul analizeaza activitatile de angajare in primul trimestru din anul 2011 si a fost realizat pe un esantion de aproximativ 64.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii. In Romania, studiul se bazeaza pe raspunsurile a 750 de angajatori.

"Un semnal vizibil privind stabilizarea pietei muncii este dat de faptul ca 62% dintre angajatori afirma ca vor sa-si pastreze personalul actual, iar 15% manifesta intentii de angajare. Cu toate acestea, data fiind si stagnarea activitatii din perioada Sarbatorilor de iarna, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne ca isi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului urmator", a declarat intr-un comunicat coordonatorul de marketing si comunicare al Manpower Romania, Eliza Nechifor.

Ea a adaugat ca angajatorii gasesc cu dificultate persoanele potrivite, in ciuda numarului redus de posturi disponibile.

"Este interesant de subliniat ca in ciuda numarului limitat de pozitii disponibile pe piata muncii din Romania, angajatorii inca intampina dificultati in a gasi candidatii potriviti, care sa-i ajute in atingerea obiectivelor de business. In consecinta, perioada actuala este una propice pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, acestia avand oportunitatea de a identifica competentele specifice cautate de angajatori si de a se recalifica sau specializa in functie de acestea, astfel incat sa-si asigure reintrarea pe piata muncii", a adaugat Nechifor.

  • Cine sunt cei mai optimisti angajati?

In ceea ce priveste comparatiile intre sectoarele de activitate, angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in cursul trimestrului intai din 2011. Astfel, angajatorii din sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul raporteaza o previziune neta de angajare de +14%, iar cei din sectorul industria prelucratoare de +10%. Cateva oportunitati sunt preconizate si in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (+6%).
Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Indicatorul reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si cel de angajatori care preconizeaza o scadere a angajarilor in locatia lor.

"Informatii recente privind extinderea operatiunilor anumitor companii la nivel local si sosirea unui nou val de investitii in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul trebuie tratate ca semnale pozitive. Astfel de extinderi vor creste numarul oportunitatilor pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, mai ales in vanzari, servicii clienti, sau in aria pozitiilor de tip administrativ", a mai spus Nechifor.

  • Cine sunt cei mai pesimisti angajati?
La polul opus, un climat extrem de pesimist privind angajarile se manifesta in domeniul constructiilor (-17%) si in sectoarele hoteluri si restaurante (-15%) si industria extractiva (-14%).
Citeste si:
Trei angajați CFR, prinși băuți la muncă; alți doi au plecat din...
Trei angajați CFR, prinși...

La nivel regional, angajatorii din doua dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la o crestere privind nivelul angajarilor in primele trei luni din 2011. Astfel, cresteri moderate privind numarul de personal sunt raportate de angajatorii din Sud-Est si Bucuresti si Ilfov. In acelasi timp, in alte cinci regiuni se prognozeaza valori negative ale activitatii de angajare in Sud-Vest si in Nord-Est. In Centru, se asteapta la un ritm lent privind activitatea de angajare, scrie MEDIAFAX.

Planurile privind angajarea de personal pentru trimestrul intai din 2011 sunt variate in randul celor 21 de tari din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) intervievate, angajatorii din 14 state raportand volume de angajare cu valori pozitive. Cele mai puternice intentti de angajare se manifesta in Turcia, Germania si Suedia, iar cele mai slabe in Grecia si Republica Ceha.

Citeste si:
Ce spun angajații despre sistemul de muncă hibrid: 4 tendințe ale...
Ce spun angajații despre...

"Cu toate acestea, la nivel global, piata muncii continua sa aiba un parcurs dificil, angajatorii nefiind destul de increzatori incat sa angajeze personal in regim permanent, la scara larga. In contextul unor piete aflate in curs de redresare, unde companiile folosesc la capacitate maxima forta de munca angajata, apare fenomenul de sufocare prin cresterea neasteptata a cererii de produse si servicii", a aratat presedintele si directorul executiv al Manpower, Jeffrey A. Joerres.

Compania Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane, functionand prin intermediul a noua agentii, in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.