Investitorii au ignorat primele semnale negative venite din economie si nu si-au diminuat detinerile.

Pentru cei care urmaresc cu interes pietele externe de capital, mai ales pe cele vest-europene, evolutiile din ultimele doua saptamani pot parea oarecum surprinzatoare. Rata dobanzii peste Ocean continua sa creasca, iar recent si oficialii Bancii Centrale Europene incep sa isi exprime din ce in ce mai des ingrijorarile cu privire la evolutia ascendenta a inflatiei in zona euro. Pretul petrolului sta la niveluri ridicate, chiar daca in perioada 20 septembrie-3 octombrie nu s-a conturat un trend clar. Efectele celor doua uragane, Katrina si Rita, inca nu se cunosc in totalitate, ceea ce sporeste ingrijorarile pe toate pietele financiare ale lumii, din cauza interdependentelor. Acestea sunt cateva dintre motivele care ar putea explica nedumerirea unora dintre investitori atunci cand incearca sa evalueze cresterea recenta a indicilor bursieri de pe marile piete europene.

Daca se priveste insa mai in profunzime, argumentele enumerate mai sus prezinta, in mare parte, si aspecte pozitive. Uraganul Rita, despre care se credea ca va lovi zona cu cea mai mare concentrare de rafinarii din SUA (aproximativ 25%), nu a afectat nici pe departe, cum se credea, industria de prelucrare a titeiului. Astfel, presiunile exercitate de pretul petrolului s-au atenuat, cel putin in psihologia investitorilor. In ceea ce priveste rata dobanzii de referinta a euro, chiar daca inflatia da semne de revenire, nu se estimeaza ca aceasta rata va creste, cel putin nu anul acesta.

In Marea Britanie, desi observatorii si analistii mediului economic sunt ingrijorati cu privire la scaderea vanzarilor finale catre populatie, a cheltuielilor de consum si a numarului de case cumparate, indicele bursier principal, FTSE 100, isi continua traiectoria ascendenta. Secretul acestei evolutii consta in componenta indicelui respectiv, care cuprinde numeroase companii majore din domeniul farmaceutic si de materii prime, sectoare preferate in perioada recenta.

In Germania, chiar daca incertitudinea politica persista iar somajul se mentine ridicat, activitatile de restructurare si consolidare printre companiile mari le fac atractive pentru investitori. Desi cresterea repetata a indicilor bursieri europeni principali a apropiat, in cele din urma, actiunile europene de cele americane si japoneze in ceea ce priveste raportul pret/castig, volumele continua sa creasca: de exemplu, la bursa de la Frankfurt, volumul actiunilor tranzactionate a crescut in septembrie cu 50% fata de luna anterioara, la valoarea de 366,2 miliarde euro.

Medicamente, banci, automobile...

Privite initial ca actiuni defensive, actiunile companiilor farmaceutice europene s-au bucurat si in continuare de o atentie sporita, in special cand s-a tinut seama de noile medicamente aflate in faza de proiect. Reprezentative pentru acest sector sunt GlaxosmithKline si Novartis, cu cresteri de 5,8%, respectiv 6,5%. In sectorul materiilor prime, pretul aurului care a crescut la maxime istorice a dus si actiunile unor mari companii miniere precum Anglo-American sau Rio Tinto cu 5,9, respectiv 6,6 procente mai sus.

Si bancile au avut o perioada buna, imbunatatirile de rating sau zvonurile si stirile despre diverse fuziuni sau achizitii starnind frenezie la cumparare. Reprezentative pentru acest sector sunt Deutsche Bank si Commerzbank, care au crescut cu 4% si 5,5%. De asemenea, tot cu 5,5% au urcat si actiunile bancii belgiene Dexia, in urma unui zvon al unei posibile fuziuni cu banca rivala Fortis.

Un caz aparte il prezinta actiunile celui mai mare fabricant european de automobile, Volkswagen. Planurile de restructurare ale companiei, zvonul conform caruia un important investitor cumpara actiuni Volkswagen pentru o pozitie strategica si parteneriatul cu Porsche au trimis pretul actiunilor companiei germane cu 12,24 procente mai sus, in jurul maximului istoric.

In perioada 20 septembrie-3 octombrie, FTSE 100 a crescut cu 1,3%, DAX 30 cu 3%, iar Eurostoxx 50 cu 2,7%.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.