Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat, joi, pe piata locala cu 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani, peste valoarea programata de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.

UPDATE:

Bancile comerciale au subscris in total titluri de 2,05 miliarde euro. Bancile au cumparat obligatiuni de 1,04 miliarde euro in nume propriu si 257,05 milioane euro in contul clientilor.

La momentul anuntului licitatiei, vinerea trecuta, Finantele au anuntat ca vizeaza sa plaseze titlurile la o rata a cuponului de 4,5% pe an. Anterior, banca centrala si reprezentatii ministerului s-au intalnit cu bancherii pentru a discuta refinantarea emisiunii de obligatiuni, iar sefii bancilor au inclinat spre o dobanda cat mai apropiata de 5% pe an.

Finantele trebuie sa ramburseze luni, 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an.

Piata se astepta la un randament cuprins in intervalul 4,6 - 4,9%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat joi dimineata ca Ministerul Finantelor sa amane pentru saptamana viitoare aceasta licitatie de titluri de stat in euro, intrucat are sumele necesare rambursarii imprumutului in valuta scadent luni.

"Cred ca ministerul va alege sa plateasca la scadenta imprumutul vechi, pentru ca are bani, si apoi, la cateva zile, sa iasa pe piata in conditii normale pentru a atrage bani", a declarat joi seful bancii centrale.

Astfel, Isarescu a sugerat ca Ministerul Finantelor va putea obtine un pret mai bun daca va organiza licitatia dupa ce rambureseaza datoria scadenta si nu va exista presiune din partea pietei pentru ca institutia nu ar avea banii necesari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, la TVR, ca daca Finantele vor reusi sa acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Operatiunea de joi este a doua licitatie din acest an in cadrul careia Finantele au vandut titluri de stat in euro pe piata interna, prima avand loc in iulie, cand Finantele au atras de la banci 1,213 miliarde de euro, prin certificate de trezorerie cu scadenta la un an, la 4,9% pe an.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor s-a mai imprumutat cu 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,% din PIB si sa-l reduca anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.

"Legat de stirea bomba pe care am auzit-o, aceea ca, nemaiavand bani, Ministerul de Finante se duce gafaind sa se imprumute de la banci, va dau o stire. Eu cred ca MFP ar face foarte bine sa plateasca la scadenta, ca are bani, asta pot sa va garantez, imprumutul vechi si dupa aceea sa iasa in mod normal, peste cateva zile, sa obtina imprumutul nou. Pentru ca si aceasta este o chestiune de credibilitate. Repetata de trei, patru ori, o stire cum ca statul roman a ajuns chiar acolo incat nu mai are resurse sa-si platesca datoriile, la care se mai adauga o interpretare a declaratiilor directorului FMI (Dominique Strauss-Kahn, care a lasat de inteles intr-un interviu la o televiziune elvetiana ca in Romania incetarea de plati ar fi iminenta, n.r.), inca o intrepretare, cu asta cream o problema acolo unde nu avem de ce. Eu nu cred ca statul roman are acum acut o problema de finantare si cand spun ca nu cred, luati cuvintele din partea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei", a precizat Isarescu, citat de Realitatea.

Citeste si:
Dominique Strauss-Kahn, achitat de acuzatiile de proxenetism
Dominique Strauss-Kahn,...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.