Prezenti astazi la Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, membrii CNA au spus ca nu doresc sa elimine regula "must carry" din Legea audiovizualului, ci sa o redefineasca, astfel incat cablistii sa nu mai fie obligati sa retransmita in grilele lor posturi de manele.

Membrii CNA intentioneaza sa remodeleze regula "must carry", in conditiile in care, in prezent, cablistii sunt obligati sa ofere in grilele lor canale de televiziune private, in functie de audienta pe care acestea o au, fapt care a facut obligatorii la retransmisie posturi precum Mynele TV si Taraf TV, posturi ce nu satisfac interesul superior al publicului, relateaza MEDIAFAX.

Membrii CNA si-au manifestat nemultumirea fata de forma actuala a articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementeaza principiul "must carry", ce impune operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Romana de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5) si celelalte servicii de programe libere la retransmisie in ordinea indicelui anual de audienta.

"Am ajuns in situatia ca unii cablisti nu mai voiau sa retransmita canale de manele si noi a trebuit sa-i sanctionam. Cred ca acest lucru poate fi rezolvat definind canalele care pot intra in acea plaja de 25% ca fiind canale generaliste private, ca o contrapondere la canalele televiziunii publice, canale de informatii. Nu am mai avea fenomenul pe care l-am avut pana acum - o serie de posturi de manele duse cu forta in casele oamenilor"
a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA.

"Optiunea cetateanului este foarte limitata. Exista orase intregi in care nu exista decat un cablist. In momentul in care ne-am luat mana de pe canalele de televiziune protejate de «must carry» exista riscul de distorsiuni din partea acestui monopol al cablistilor", a adaugat acesta.

In schimb, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) a solicitat, luni, Parlamentului sa nu dea curs propunerii CNA de eliminare din Legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie in cablu, la care ar duce modificarea regulii "must carry".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.