Numarul romanilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane in acest an, reprezentand 13,1% din populatie, dar va scadea substantial pe termen lung, respectiv in 10 -15 ani, in conditiile in care Romana va converge catre Europa, potrivit Bancii Mondiale.

Potrivit datelor BM, cei mai multi romani au emigat catre Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie.

"Pe termen scurt este greu de anticipat o crestere a numarului emigrantilor pentru ca si oportunitatile din strainatate au disparut. Pe termen lung, respectiv in 10 -1 5 ani, ma astept ca emigratia sa scada substantial, in masura in care Romania va converge catre Europa", a declarat Catalin Pauna, economistul-sef al biroului Bancii Mondiale din Romania.

El a mentionat ca dinamica PIB-ului la paritatea puterii de cumparare a inregistrat o imbunatatire semnificativa in ultimii zece ani, iar procesul de convergenta spre media UE va continua dupa criza actuala.

"Daca vom continua sa evoluam in ritmul actual, atunci vom atinge un prag la care, din perspectiva economica, emigrarea nu va fi rentabila pentru romani. In 10-15 ani vom avea salarii mult mai mari decat in prezent"
, a spus Pauna.

In ceea ce priveste emigrarea doctorilor si, in general, a fortei de munca calificata, economistul BM considera ca este "nerealist" sa se creada ca salariile pe acest segment de angajati din Romania vor converge foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei.

"Cred ca emigrarea personalului calificat este un semnal foarte puternic, insa consider ca intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este ce alternativa avem pentru ca sunt acestea ocupatii cerute in multe tari din Europa si nu numai. Totodata, in aceste domenii personalul se formeaza destul de greu, dureaza ceva timp si este costisitor. Acesta este unul dintre factorii care explica de ce exista deficit de forta de munca pe zonele respective in multe state din Europa Occidentala", a explicat Pauna.

El a mentionat ca o alternativa pentru emigrarea personalului calificat din Romania este alocarea mai multor locuri in sistemul de educatie pentru aceste zone.

La polul opus, numarul imigrantilor in Romania se ridica in 2010 la 132.800 de persoane, peste jumatate din acestia fiind femei. Principalele state de unde provind imigrantii in Romania sunt Moldova, Bulgaria, Ucraina, Federatia Rusa, Republica Araba Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia si Germania.

Citeste si:
SUA vor incepe sa expulzeze milioane de imigranti ilegali, anunta...
SUA vor incepe sa expulzeze...

Banca Mondiala a prezentat, joi, raportul periodic privind situatia economica in UE 10, respectiv a statelor care au aderat la UE in 2004 si 2007.

Romania si Letonia sunt singurele state incluse in raport care vor inregistra contractii economice in acest an, conform estimarilor, ceea ce reflecta nevoile mari de ajustare de la boom-urile nationale nesustenabile inregistrate inainte crizei.

Potrivit raportului, toate statele care au aderat la UE in 2004 si 2010, vor inregistre crestere economica anul viitor.

"Cred ca principalul factor care va face ca Romania sa inregistreze scadere economica in 2010 este reprezentat de efectul programului de austeritate implementat in a doua parte a acestui an", a spus Pauna.

Banca Mondiala estimeaza ca economia Romania va scadea cu 1,9% in acest an, dar va creste cu 1,5% in 2011.

Citeste si:
Carmen Dan, dupa ce Romania s-a oferit sa primeasca mai multi...
Carmen Dan, dupa ce Romania...

Raportul periodic privind situatie economica in UE10 este publicat de trei ori pe an si monitorizeaza evolutiile macroeconomice din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.