Romanii, nu tocmai buni la matematica, pot rasufla linistiti. Calcularea cuantumului taxelor nu le va mai lua atat de mult timp si nu-i va mai solicita in socoteli complicate. Din 2005, ei trebuie sa tina minte doar un procent: 16 la suta. Dupa investirea de catre parlament, cel mai probabil la 29 decembrie, noul guvern se va reuni in sedinta, iar primul document pe care Calin Popescu Tariceanu il va semna, in calitate de premier, va fi ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal. Efectul acesteia va fi reducerea fiscalitatii chiar de la la inceputul lui 2005. De altfel, aceasta a fost si miza negocierilor din ultimele zile, Calin Popescu Tariceanu urmarind crearea unei sustineri parlamentare de 50+1 pentru cabinetul sau.
Astfel, guvernul Aliantei poate pune in practica "superoferta" programului cu care s-a prezentat in campania electorala: reducerea fiscalitatii prin introducerea unei cote unice de impozitare de 16 la suta. In cazul in care echipa condusa de Tariceanu n-ar fi trecut din prima de Parlament, efectele ordonantei s-ar fi vazut abia din 2006.Ce prevede programul de guvernare al AlianteiIn cazul impozitelor directe se urmareste introducerea unei singure cote de impunere de 16 la suta, atat pentru impozitul de venit, cat si pentru cel pe profit.
Reducerea de la 25 la suta la 16 la suta a impozitului pe profit, sustin economistii PNL-PD, va duce la atragerea mai mare de investitii, in contextul in care Romania trebuie sa faca fata concurentei tarilor din fostul bloc sovietic care aplica o cota, in medie, de 17 la suta.
Cat priveste veniturile la bugetul de stat, acestea ar putea inregistra pe termen scurt o usoara scadere, insa, pe termen mediu si lung, introducerea cotei unice ar duce la marirea bazei de impozitare si, implicit, la o crestere a veniturilor la buget, prin reducerea ponderii pe care o inregistreaza economia subterana.
De asemenea, in platforma de guvernare a Aliantei se prevede acordarea unor deduceri din impozitul pe profit pentru cheltuielile destinate cercetarii si dezvoltarii, cat si pentru investitiile in infrastructura medicala.
Pentru microintreprinderi, va fi mentinut, pana la momentul aderarii in Uniunea Europeana, actualul sistem de impozitare pe cifra de afaceri.
5 si 10 la suta vor fi valorile impozitului pe dividende pentru persoanele fizice, respectiv pentru cele juridice.Cota unica de 16 la suta se va aplica si la impozitul pe venitul persoanelor fizice. Deducerile de baza si deducerile suplimentare pentru persoanele aflate in intretinere vor fi mentinute, astfel incat persoanele care obtin venituri mici sa nu plateasca impozite mai mari decat inainte.
De deductibilitati vor beneficia romanii care contribuie la fondurile private de pensii, la asigurarile private de sanatate, vor cumpara calculatoare sau isi vor reabilita termic locuintele.Impozitare progresiva a averiiDaca impozitarea veniturilor obtinute din munca va fi una scazuta, nu acelasi lucru se va intampla cu impozitarea averii, care va fi una progresiva.
In programul de guvernare se specifica o crestere progresiva, pe grile, a impozitelor pe imobilele a caror suprafata construita depaseste 200 de metri patrati.
Acelasi lucru este valabil si pentru terenuri. Cele intravilane, mai mari de 1.000 de metri patrati, vor fi impozitate progresiv si suplimentar.
Si in cazul autoturismelor a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 ce centimetri cubi, taxele sunt similare.
De asemenea, Alianta doreste deocamdata mentinerea unei cote a TVA de 19 la suta, aceasta urmand insa sa scada la 16 la suta o data cu cresterea consumului privat. Totodata, vor creste accizele la bunurile care intra sau pot fi considerate de lux.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.