Textilistii sustin ca, pana la sfarsitul lui 2005, vor disparea 25 la suta din firmele mici din confectii.

Odata cu ele vor deveni someri si 100.000 de oameni din cei 450.000 de angajati, cati sunt acum. Declinul va continua si in 2006, cand se vor inchide firme mari, atragand concedierea a inca 250.000 de salariati din industria de pe orizontala - din fabricile de nasturi, ata, etichete, pungi. Cauzele sunt profunde. Unele sunt specifice Romaniei - intarirea leului si disparitia filaturilor si tesatoriilor. Altele sunt generale - invazia produselor chinezesti, scumpirea energiei si gazelor pentru fabricantii europeni, dar si saracirea pietei, inclusiv a celei din tarile dezvoltate. "In piata europeana, vanzarile au scazut in 2005 cu 6,8 la suta", sustine Anica Nisioi, directoarea Braiconf Braila.

Lovitura - nu din China, ci din disparitia filaturilor

Se pare ca succesul Chinei consta tocmai in accesul liber la materiile prime - bumbac si in -, dar si in existenta unui puternic sector de productie primara. "In Romania, nici 5 la suta din filaturi si tesatorii nu mai exista fata de '89. Deci nu chinezii ne dau lovitura, ci imposibilitatea de a produce integrat - de la bumbac, filatura, tesatura si pana la produsul in magazin", sustine Mihai Pasculescu, vicepresedintele FEPAIUS. De aceea, el considera ca, pana la sfarsitul lui 2005, vor disparea 25 la suta din firmele mici, intrand in somaj 100.000 de textilisti. Pasculescu sustine ca productia din confectii nu s-a diminuat doar cu 13 la suta in 2005, scaderea fiind mult mai mare.

Timpul de lucru - 60 la suta din cel european

Intre atatea lipsuri, se pare ca Romania are totusi doua atuuri: distanta mica fata de piata vest-europeana si salariile derizorii - 100 de euro pe luna. Asa se face ca, dupa ce au incercat sa fabrice in China si Taiwan, marile marci europene din confectii s-au intors spre Romania si Bulgaria. "Se pierdea atat de mult timp cu transportul, incat confectiile ieseau din piata", declara Anica Nisioi, directoarea Braiconf. In Romania, manopera este de 8-9 centi pe minut, dar exista firme care strica chiar si acest pret.

Cu toate acestea, unii patroni straini sunt nemultumiti de productivitatea romanilor, chiar daca ei platesc sume ridicole. "Pierd prea mult timp vorbind la telefon cu familia si copiii. Muncesc de zece ori mai putin decat italiencele, dar si eu le platesc de zece ori mai prost", marturisea, de curand, un italian care si-a mutat fabrica de textile in Romania. Intrebat de ce a venit aici, el a raspuns scurt: "In Italia oricum dadeam faliment". Acolo insa, salariul unei textiliste este de 1.000-1.100 de euro pe luna, iar in Romania de-abia atinge 100-110 euro pe luna...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.