Anticipand scaderea dobanzilor, multi romani au contractat in ultimul an credite cu dobanzi variabile. Numai ca, desi dobanzile la creditele in lei au inregistrat in ultima perioada scaderi semnificative, nu acelasi lucru se intampla la creditele deja contractate.

Practic, multe dintre contractele de creditare nu prevad decat ca dobanda este variabila si nu dau nici un fel de garantii asupra gradului de reducere, neprecizand conditiile in care dobanda creditului contractat se va diminua. Desi regulile stabilite anul trecut de BNR impreuna cu Protectia consumatorului au crescut gradul de protectie a clientilor bancari, totusi, acestea nu prevad nimic in legatura cu obligativitatea bancilor de a adapta dobanda variabila corespunzator miscarilor de pe piata. Ca urmare, atunci cand trendul este de crestere a dobanzilor, adaptarea este aproape imediata, in timp ce la scadere piata se aliniaza mult mai greu.

Cea mai mare banca de pe piata, Banca Comerciala Romana (BCR), nu a luat o decizie de reducere a dobanzilor variabile, invocand strategia proprie de reactie la o scadere abrupta a dobanzilor bancare asa cum se intampla in ultima perioada. "BCR va continua sa aplice strategiile si politicile de creditare care au impus-o ca lider al pietei. Cat despre dobanzile la creditele in lei, apreciem ca ne situam la nivelul pietei, acordand clientilor nostri protectia financiara care sa-i satisfaca financiar", ne-a declarat directorul de comunicare al BCR, Cornel Cojocaru.

In cazul Bancii Comerciale, dobanda variabila se calculeaza in functie de cotatia BUBOR la 6 luni la care se adauga 3 puncte procentuale. Practic, in cazul BCR, pe perioada in care se aplica dobanda variabila, doar indicii monetari decid marimea ratei.

O alta banca importanta, BRD, a decis reducerea dobanzilor cu pana la 6 puncte procentuale - in functie de tipul de credit acordat. "Dobanda variabila pe care o percepem la creditele noastre a scazut. La creditul pentru nevoi personale, de pilda, diminuarea e semnificativa - de 6 puncte procentuale fata de acum 1 an. In fond, acesta e principiul de care discutam atunci cand ne referim de dobanda variabila. Cand una din dobanzi se reduce, in mod legic, reducerea se aplica tuturor celor care au contractat creditul cu dobanzi variabile in trecut", ne-a declarat Traian Traicu, purtatorul de cuvant al BRD.

Si Banca Transilvania a redus dobanzile variabile, dar numai cu un punct procentual. Astfel, dobanda variabila la creditul imobiliar a scazut de la 12% la 11%, cea la creditul auto pentru achizitionarea de autoturisme noi si second-hand de la dealerii bancii a coborat de la 12% la 11%, iar in cazul creditului personal cu garantii materiale, "Solutia BT", dobanda s-a micsorat de la 12,5% la 11%.

Si EuromBank a modificat nivelul dobanzilor, tot cu un punct procentual. Raiffeisen, Alpha Bank si Romexterra au micsorat si ele cu diferite procente dobanda variabila. Reactia, chiar daca intarziata, este una pozitiva, numai ca gradul de reducere depinde exclusiv de banca si nu de un angajament concret luat fata de client. Nimeni nu poate spune, de exemplu, cu cat e obligata o banca sa reduca dobanda variabila daca ar avea loc o reducere cu 50 la suta a dobanzii din piata.

O alternativa - refinantarea imprumutului

Ce poate clientul sa faca daca i se pare ca imprumutul sau a devenit mult prea scump? O varianta este sa-si achite imprumutul vechi dintr-un credit nou, obtinut in conditii mai avantajoase. Deja cateva mii de romani nemultumiti au apelat la aceasta varianta, de a-si "cumpara" un credit nou, "vanzandu-l" pe cel vechi, confirma surse bancare. E drept, oferta de refinantare a bancilor este inca destul de redusa. Volksbank, de exemplu, refinanteaza doar creditele imobiliare.

"Dupa ce clientul vine cu documentele pe care i le solicitam - inclusiv cu o declaratie prin care banca la care s-a imprumutat e de acord cu rambursarea anticipata a creditului - noi ii livram banii in doua transe. Prima, in contul primei banci creditoare care sa stinga creditul, iar a doua, in functie de plafonul pe care l-a angajat clientul" , spune Andreea Agoston, ofiter de credit la Volksbank.

In afara Volksbank, mai refinanteaza credite BCR, BRD, iar de anul viitor, si alte institutii se gandesc sa-si completeze oferta cu creditele de refinantare. "Raiffeisen - Banca pentru Locuinte va incepe cel mai tarziu din 2006 acordarea de credite de refinantare, insa numai pe domeniul imobiliar", declara Oana Nuta, PR Manager al RBL. Singura conditie este ca noul imprumut sa fie de acelasi tip cu cel vechi.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.