Plafonul privind fondul de salarii de 39 de miliarde lei convenit cu FMI pentru 2011 nu va include si contributiile de asigurari sociale aferente salariilor personalului militar, potrivit scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu FMI, aprobata miercuri de Guvern.

"Dat fiind ca vor exista noi concedieri de cel putin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011, masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii, dar excluzand contributiile de asigurari sociale pentru militari)", se mentioneaza in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca legislatia de implementare a legii de salarizare unitara va include mai putine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat si vor fi legate de responsabilitatile angajatului la locul de munca si de calificare.

  • Salariile din sectorul public, "actualizate" cu cele din sectorul privat

"Prin noua lege se va asigura ca structura de clasificare salariala este simplificata, iar platile vor fi legate in principal de responsabilitatile la locul de munca si de calificare. Noul sistem de salarizare va fi evaluat in raport cu salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura ca salariile din sectorul public sunt in general aliniate la conditiile actuale de pe piata muncii, in limita constrangerilor", se arata in memorandumul tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu FMI, in care noua lege a salarizarii unitare ocupa un capitol aparte si detaliat la sectiunea "conditionari".

Legea va introduce o limita de 30% a cheltuielilor de personal, altele decat cele cu salariile fata de totalul cheltuielilor de personal, si va limita sporurile individuale pentru personalul civil, platile de "stimulente" urmand sa fie tratate ca sporuri, mai este indicat in document.

Guvernul a promis totodata FMI ca nu va trimite Parlamentului modificarile la Legea salarizarii inainte de a primi avizul institutiei internationale si al Comisiei Europene si ca modificarile vor fi adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie.

Cititi si: Basescu: Nu ne ajung banii pentru 2011

Prognoze negative: Cresc cheltuielile primare, scad veniturile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.