Ministrul Vladescu a anuntat ca facilitatile pentru programatori nu vor fi anulate, iar impozitul pe imobilizarile corporale va fi platit numai de firmele care nu-si declara profiturile * Taxa pe viciu va exista, dar se va numi altfel * Dobanzile si castigurile la Bursa se impoziteaza cu 16% din 2006

Avantajele fiscale pentru tinerii informaticieni vor fi mentinute si anul viitor, in urma solicitarilor in acest sens venite din partea reprezentantilor din domeniu, a anuntat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat, recent, pe pagina de Internet a Finantelor, prevedea eliminarea scutirii de impozit pe venitul programatorilor.

"Prin eliminarea scutirilor de impozit am intentionat sa oferim sanse egale tuturor tinerilor. Personal, nu cred ca un informatician trebuie sa aiba un avantaj fata de un contabil, spre exemplu. Pentru ca in Romania criza de contabili este mai mare decat cea de informaticieni. Au fost insa solicitari atat de puternice, incat probabil ca vom renunta la eliminarea scutirilor", a afirmat Vladescu. In opinia oficialului MFP, cota unica de 16% nu ar fi fost un impediment atat de mare care sa ingreuneze plata taxelor de catre firmele din IT.

O alta propunere a Ministerului Finantelor care a starnit proteste din partea reprezentantilor mediului de afaceri se refera la impozitarea cu 0,5% a imobilizarilor corporale, terenuri, birotica etc. O decizie finala in acest sens nu a fost inca luata, ministrul Finantelor explicand ca o astfel de masura nu se va aplica pentru toate firmele, ci numai pentru cele care, spre exemplu, pe o perioada de 3, 4, 6 sau chiar 10 ani au declarat ca nu obtin profit, insa detin active consistente.

De altfel, potrivit finantistului-sef, problema unei "cantitati" foarte mari de firme care fie nu fac profit, fie apar si dispar in functie de nevoi, a fost sesizata ministerului chiar de mediul de afaceri care a solicitat eliminarea lor de pe piata. "Sunt peste 150.000 de astfel de firme. Scopul nostru este sa taxam o activitate economica existenta impotriva scopului pentru care a fost creata: obtinerea de profit. Trebuie sa-i obligam sa isi puna in circuitul comercial activele", a subliniat ministrul Finantelor.

"Un pachet de tigari ar trebui sa coste 2 euro in 2006"

Cat priveste stabilirea unei valori de referinta pentru accizele la tigari, Sebastian Vladescu a explicat ca o asemenea masura isi propune sa aduca pe piata produse din tutun a caror valoare sa permita incasarea accizelor prognozate. De asemenea, ministrul a declarat ca spera sa obtina acordul Consiliului Concurentei si pentru stabilirea unui pret minim la alcool.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a aratat ca deja celebra taxa pe viciu, anuntata, recent, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a fost propusa de Finante. Potrivit lui Vladescu, in acest moment autoritatile analizeaza atat propunerea referitoare la taxa mentionata cat si solicitarea presedintelui Basescu referitoare la majorarea accizelor in afara calendarului convenit cu UE. "Oricum nu se va numi taxa pe viciu", a mentionat Sebastian Vladescu. In plus, el a aratat ca, personal, considera ca un pachet de tigari ar trebui sa coste, anul viitor, 2 euro insa numai in conditiile in care se poate controla evaziunea din domeniu. "In cazul in care nu putem controla in totalitate evaziunea, trebuie sa gasim un echilibru intre nevoia de venituri a bugetului si elasticitatea pietei. Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu", a explicat Vladescu.

Vanzarea mostenirilor scapa de impozit

Castigul obtinut din vanzarea proprietatilor mostenite scapa de impozit, desi, in urma cu circa doua saptamani, reprezentantii Finantelor anuntasera introducerea unei astfel de taxe. Potrivit secretarului de stat pe fiscalitate din Ministerul Finantelor, Mara Ramniceanu, se va mentine taxa actuala pe mostenire, care este un impozit local stabilit prin HG 797/2005. Potrivit documentului mentionat, pentru stabilirea calitatii de mostenitor se plateste o taxa judiciara de timbru in valoare de 183.000 lei.

Referitor la majorarea impozitelor pentru cladirile de peste 100 mp, ministrul a explicat ca, potrivit statisticilor ministerului, in prezent majoritatea populatiei Romaniei traieste in case sub aceasta suprafata. Potrivit acestuia, insa, in conditiile in care se va constata ca exista case mai mari in mediul rural, pragul de 100 mp se poate majora la 120 sau 150 mp. Cat priveste cresterea la 16% a impozitului pe dobanzile bancare, incepand cu anul viitor, in contextul in care, in acest moment, majoritatea bancilor ofera dobanzi real negative (sub inflatie), ministrul Finantelor a precizat ca veniturile trebuie impozitate indiferent daca majorarea sa este sub sau peste inflatie.

Pe de alta parte, Vladescu a explicat ca nivelul dobanzilor nu este treaba Finantelor, ci a bancilor. In plus, el a aratat ca si veniturile de pe piata de capital vor fi impozitate, de la anul, cu 16%, in ciuda faptului ca reprezentantii investitorilor la Bursa au solicitat taxa zero pentru aceste castiguri. "Vom taxa numai castigul net, nu si scaderea portofoliului", a precizat ministrul citat. Toate aceste modiificari nu vor avea impact asupra bugetului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.