Am invatat in ultimii ani ca economiile la saltea presupun renuntarea la un somn linistit si riscul ca inflatia sa iti subtieze valoarea banilor. Depozitele bancare sunt preferate de majoritatea romanilor tocmai pentru ca ii ajuta sa evite astfel de neajunsuri.

Din pacate, in ultima perioada depozitele la termen nu mai ofera protectie impotriva inflatiei, ci doar siguranta (in ipoteza ca depunerile nu depasesc valoarea plafonului de garantare - echivalentul a 10.000 euro).

In august, inflatia anuala era de 8,9%, iar prognozele pentru sfarsitul anului iau in calcul o valoare de 8-8,5%. Cum depozitele la termen au dobanzi medii cuprinse intre 6-8%, rezulta ca poti iesi in cazul fericit doar cu pierderi minime, in urma deschiderii unui depozit la termen.

Consolarea este ca deocamdata leul se apreciaza fata de valuta, iar valoarea economiilor creste, de fapt, in euro. Totusi, e greu de crezut ca aceasta tendinta va continua pe termen lung, aprecierea leului e mult peste cresterea de productivitate a economiei romanesti.

In plus, oferta bancilor a ramas destul de saraca, randamentul scazut al depozitelor nu e compensat de alte servicii ; sunt relativ putine conturi de economii iar conturile curente au de regula dobanzi derizorii de 0,5-1%.

Exista o singura banca ce ofera un produs ce unifica avantajele cardului cu cele ale unui depozit la termen si ale contului curent, dar cu o singura floare nu se face primavara.

Fondurile mutuale ar putea prelua o parte dintre deponentii nemultumiti de oferta bancilor, avantajele fata de un depozit clasic fiind mobilitatea, flexibilitate si un plus de randament.

Pe pietele de capital dezvoltate, industria fondurilor mutuale e foarte prospera, iar sumele atrase concureaza cu cele alocate depozitelor.

Avantajele investitiei intr-un fond mutual

Iata, pe scurt, o lista a avantajelor pe care le presupune investitia intr-un fond mutual :

-nu esti legat de o anumita scadenta, precum in cazul unui depozit la termen
-poti investi sume cat de mici, oricand vrei
-sumele retrase nu afecteaza randamentul unitatilor de fond pastrate
-beneficiezi de experienta administratorului, mult mai versat decat tine pe piata de capital
-ai asigurata diversificarea, fondurilor trebuind sa respecte anumite ponderi fixate de lege pentru plasamentele pe care le fac.
-ai acces prin intermediul fondului la instrumente mai complexe, ce sunt destinate de regula investitorilor mai sofisticati

Exista si dezavantaje:

-cresterile sunt mai putin liniare decat in cazul depozitelor, unitatea de fond poate sa si scada, in special pentru fondurile de actiuni care urmaresc variatiile bursei.
-nu exista un fond de garantare precum in cazul depozitelor bancare.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.