Prin sistemul national de plati electronice trec zilnic intre 2 si 3 miliarde de euro

A intrat in functiune cea de-a treia si ultima componenta a sistemului national de plati electronice consacrata procesarii operatiunilor cu titluri de stat emise de Ministerul Finantelor. Ca si in cazul platilor de mare valoare (peste 500 milioane de lei vechi) si al celor de mica valoare sunt eliminate hartiile, totul desfasurandu-se on-line. Este vorba de ope-ra-tiunile legate de tranzactionarea pe piata secun-dara a titlurilor de stat - vanzarea-cumpararea, mutarea de portofoliu de la o banca la alta, gajarea si imprumutul de titluri de stat s.a.

Operatiunile cu titluri de stat sunt mai putin numeroase, dar de valori mari. Valoarea nominala a unui titlu de stat este de aproximativ 1 miliard de lei vechi. Daca pana in prezent la multe dintre operatiunile cu titlurile de stat nu se percepeau comisioane, trecerea la sistemul electronic implica costuri pentru agentii economici. Comisioanele percepute variaza intre 100.000 si 1.580.000 de lei vechi. "Este automatizat astfel intregul lant al operatiunilor de plati si decontari", precizeaza pentru ziarul nostru Mirela Palade, seful proiectului si director adjunct in BNR.

Daca initial Ministerul Finantelor si-a exprimat unele rezerve vizavi de oportunitatea electronizarii sistemului titlurilor de stat, ulterior a agreat ideea, in conditiile in care investitia in ansamblul sau a fost suportata de Comisia Europeana si Societatea Nationala de Transfer de Fonduri si Decontari - TransFonD. ,Se castiga in rapiditate si vor scadea costurile, atat pentru client, cat si pentru banci. Trecem si noi in secolul XXI cu sistemul de plati. Eram ultima tara din regiune ramasa in urma in aceasta privinta", considera Dan Pascariu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Bancile inca nu au scazut comisioanele la plati

In prima faza, cele mai multe avantaje sunt insa de partea bancilor. In primele cinci luni de la darea in functiune a sistemului national de plati electronice, comisioanele percepute de TransFonD si BNR bancilor pentru platile de mare si mica valoare au scazut la jumatate. Dar nu acelasi lucru s-a intamplat insa cu comisioanele percepute de banci clientilor. Cu foarte mici exceptii, acestea au ramas neschimbate. ,Zilnic, se fac in sistem plati de mare si mica valoare in lei reprezentand echivalentul a 2-3 miliarde de euro", precizeaza Mirela Palade. Operatiunile in valuta sunt decontate prin bancile-corespondent din strainatate ale bancilor din Romania. Pana la mijlocul anului viitor vor mai fi automatizate platile cu cecuri, cambii si bilete la ordin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.