Nordicii sunt campionii lumii la competitivitate economica, potrivit raportului anual al Forumul Economic Mondial (WEF). Marile puteri economice din Europa, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, pierd din ce in ce mai mult teren, atat fata de celelalte state europene, cat si in raport cu natiunile asiatice si arabe. Raportul, publicat de Palgrave Macmillan si preluat de "The Times", are in vedere doua directii majore: competitivitatea macroeconomica si competitivitatea mediului de afaceri.

Primul top se bazeaza pe criterii ca soliditatea institutiilor publice, infrastructura, nivel tehnologic, educational. Cel de-al doilea top este format prin raportare la criterii precum calitatea strategiei si a activitatilor companiilor ce opereaza in tarile respective si calitatea mediului national de afaceri. Criteriile studiului fac obiectul unor critici severe in special din partea Spaniei.

In primul top, liderii continentelor sunt Finlanda, SUA, Chile, Taiwan, Tunisia, Australia, in Orientul Mijlociu prima pozitie revine Emiratelor Arabe Unite. In topul competitivitatii mediului de afaceri, galeria de elita este compusa din Finlanda, SUA, Chile, Singapore, Africa de Sud, Australia. Cel mai puternic mediu de afaceri din Orientul Mijlociu este cel israelian. Cele mai spectaculoase salturi pozitive au fost inregistrate de Australia, India, Irlanda si Polonia. Cele mai mari prabusiri au fost inregistrate de Republica Dominicana (30 de pozitii, de pe 72 in 2004, pe 102 in acest an) si Sri Lanka (25 de pozitii, de pe 73 anul trecut a coborat pana pe 98 in 2005).

In Asia, cea mai surprinzatoare miscare este reculul de 7 locuri a Hong-Kong-ului, ajuns pe 28. Institutiile justitiei si-au pierdut independenta, aceasta este explicatia oferita de WEF pentru calificativul Hong-Kong-ului. Pentru prima data, China si India sunt la brat, dar in directii diferite, China in scadere cu 3 pozitii pana pe locul 49, iar India in crestere, de pe 55 in 2004 pe 50 in 2005. Carentele institutionale ale celor doi giganti contrabalanseaza insa rezultatele lor bune, in special in domeniul tehnologic.

Desi tarile africane ocupa cu lejeritate ultimele locuri ale clasamentelor, exista totusi si cateva povesti de succes. Tunisia (locul 40), Africa de Sud (locul 42), Botswana (locul 48), Mauritius (locul 52) si Ghana (locul 59) reprezinta quinta royala a acestui continent. Tanzania (locul 71) este, de asemenea, una din surprizele pozitive, urcand 11 locuri fata de anul trecut.

Europa Occidentala reprezinta marea dezamagire, intrucat granzii ei devin incet, dar sigur, tot mai putin competitivi la nivel macroeconomic. Marea Britanie a coborat pe 13 in acest an, fata de 11 in 2004, Germania a ajuns pe 15, de pe 13 anul trecut, Franta e pe 30, de pe 27 in 2004. Franta a scazut 10 locuri din 2002 pana in prezent. Italia este singura putere europeana care si-a conservat pozitia, din nefericire o pozitie de la jumatatea clasamentului, 47. Vine din spate Noua Europa, care chiar ar putea aduce un suflu nou acestor domni in varsta. Estonia este lider absolut al acestui val nou, Slovenia, Cehia si Polonia sunt in crestere, Ungaria ramanand pe loc. Romania si Bulgaria se zbat, ca de obicei, in mediocritatea ultimelor locuri in Europa la competitivitate macroeconomica, Bulgaria fiind pe 58, iar tara noastra mare, mandra ca o floare, ocupa locul 67. Bulgarii, cel putin, sunt in crestere comparativ cu 2004, cu o pozitie, Romania, desigur, este in cadere cu 4 locuri fata de anul trecut.

La realizarea acestor clasamente au fost analizate informatii despre 117 state din lume, fiind consultati peste 11.000 de membri din conducerea companiilor, care au raspuns unor intrebari referitoare la situatia economica din tarile in care activeaza.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.