Pentru primarii sunt o sursa de venituri. Pentru zona in care sunt amenajate reprezinta locuri de munca pe termen lung. Iar pentru firme inseamna facilitati fiscale si conexiuni optime. Acestea sunt parcurile industriale, zone in care se muta treptat afacerile de toate marimile din Romania.

Imaginea de dinainte de 1990 a periferiilor sumbre ale oraselor, dominate de terenuri virane, uzine si fabrici mamut, incepe treptat sa se schimbe. Locul fostelor platforme muncitoresti este luat de parcuri industriale moderne, unde isi desfasoara activitatea companii de top. Pentru a atrage cat mai multi investitori in astfel de locatii, autoritatile locale aduc la masa negocierilor inlesniri de ordin fiscal si logistic.

Spre exemplu, atat firma care administreaza parcul, cat si investitorii beneficiaza, printre altele, de reduceri de impozite pentru bunurile imobile si terenurile transmise in folosinta parcului industrial. "De asemenea, pentru investitiile realizate pana la data de 31 decembrie 2006 se acorda o deducere suplimentara din profitul impozabil, in cota de 20% din valoarea investitiilor in constructii, in infrastructura interna si in cele de conexiune la reteaua publica de utilitati", spune Vasilica Baciu, director in cadrul Directiei pentru Zone Asistate si Ajutor de Stat din Ministerul Administratiei si Internelor.

Conform datelor institutiei, cele peste 30 de parcuri industriale a caror infiintare a fost aprobata in ultimii ani insumeaza o suprafata de 15,5 milioane de metri patrati. Insa, doar 2,6 milioane de metri patrati dispun de toate dotarile (utilitati, cai de acces, cladiri etc.). Explicatia este ca multe dintre acestea sunt in curs de finisare, fapt care a impiedicat companiile sa-si transfere aici operatiunile.

Foarte cautate sunt si zonele industriale care nu intra neaparat in programul de parcuri cu titlu. La Arad, de exemplu, administratia locala ofera terenul (prin vanzare sau concesionare) la un pret aproape simbolic, iar compania se obliga sa-si construiasca, practic de la zero, business-ul. De regula, majoritatea firmelor s-au axat pe productie, insa nu lipsesc nici serviciile, in special cele care necesita spatii de depozitare mai mari.

,,In continuare, din banii incasati pe vanzarea terenurilor, 10% intra in bugetul consiliului local, iar 90% sunt folositi de primarie pentru realizarea infrastructurii aferente. Asa, castigam de doua ori, o data ca ne punem la punct utilitatile in zona, apoi prin crearea de locuri de munca, care reprezinta, de fapt, adevaratul nostru beneficiu, de pe urma dezvoltarii zonelor industriale", explica Tiberiu Dekany, viceprimarul municipiului Arad.

Succesul acestui gen de initiative i-a determinat pe edili sa pregateasca alte 160 de hectare, de data aceasta in partea de sud a orasului, pentru dezvoltarea unei noi zone industriale. La Timisoara, Primaria si Consiliul Judetean concureaza in oferte pentru atragerea investitorilor in cele doua parcuri existente. Astfel, Consiliul Judetean a decis modificarea strategiei si extinderea tipului de activitati care vor putea fi desfasurate in cadrul parcurilor industriale. "Dorim sa atragem multe firme de soft. Vor exista restrictii doar pentru activitatile care polueaza", spune presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc. S-a decis acceptarea unor activitati de productie cu tehnologii putin poluante, activitati de cercetare-proiectare, logistica si chiar lohn. De asemenea, s-a decis exceptarea de la plata redeventei pentru o perioada de maximum doi ani, drept de preemptiune la cumpararea terenului dupa 11 ani de activitate de productie si posibilitatea vanzarii afacerii dupa o perioada de sapte-zece ani de productie.

"Parcurile industriale sunt in continua dezvoltare datorita faptului ca exista cerere mare pentru astfel de spatii de calitate. Vom asista la aparitia pe piata a unor noi centre logistice cu servicii integrate, precum cele de manipulare si gestiune", spune Costel Alecu, directorul Departamentului de Spatii Industriale & Retail de la agentia Regatta.

Desi in prezent, suprafata ocupata de firme, raportata la suprafata totala a parcurilor, este de numai 10,7%, exista in continuare solicitari pentru infiintarea de noi astfel de zone.

"Parcurile industriale sunt in continua dezvoltare datorita faptului ca exista cerere mare pentru astfel de spatii de calitate." Costel Alecu, director Departamentul de Spatii Industriale & Retail, agentia Regatta.

Tarife de inchiriere spatii de productie in parcurile industriale

Companiile care isi desfasoara activitatea in parcurile industriale beneficiaza de:
• spatii pentru desfasurarea activitatilor industriale (in parcurile industriale operationale dezvoltate pe foste platforme industriale); spatii de depozitare;
• suprafete libere destinate constructiilor civile, industriale, sau de alta natura;
• Iluminat public, drumuri de incinta, alei pietonale, parcari; statii de captare si tratare a apelor brute etc.

Sursa: MAI

Zona de vest nu vrea inlesniri fiscale

• Prin Ordonanta Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 490/2002, se stabileste cadrul legal privind conditiile de acordare a facilitatilor, precum si criteriile care trebuie indeplinite de beneficiar si de proiectul de dezvoltare al parcului industrial. Mai mult, un titlu de parc industrial obtinut prin ordin al ministrului sau o hotarare a guvernului constituie temeiul acordarii de facilitati fiscale sau de acces la programe de finantare destinate exclusiv parcurilor industriale.

• Este interesant de remarcat faptul ca in Regiunea de dezvoltare Vest, unde valoarea investitiilor este in crestere, determinand astfel un interes ridicat pentru constituirea unor parcuri industriale, o serie de locatii operationale nu au fost interesate sa obtina titlul de parc industrial. Astfel, parcurile industriale constituite la nivelul Regiunii de dezvoltare Vest, in special cele din judetele Timis si Arad, au intrat pe piata imobiliara fara sa includa in planul de afaceri avantajele financiare prevazute in legislatie. Aceasta situatie se regaseste si in regiunea Bucuresti Ilfov (parcul industrial Iride, parcul industrial Astra).

Sursa: MAI


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.