Automobilul nu mai este un lux in ziua de azi, ci o necesitate. Din nefericire, nivelul de trai din Romania nu permite tuturor achizitionarea unei masini noi. Cei care nu au toti banii necesari au mai multe variante: contractarea unui credit bancar ori sa ia in leasing o masina noua sau una second-hand.

In conditiile in care Banca Nationala doreste restrictio-narea creditului in valuta, este mai usor sa convingi banca sa-ti acorde un imprumut in lei. Sa luam ca exemplu oferta unei banci importante din Romania. Suma maxima pe care o acorda banca se stabileste in functie de posibilitatile de rambursare ale solicitantului. Avansul pe care acesta trebuie sa-l depuna este de minimum 15% din valoarea vehiculului nou sau minimum 25% din valoarea vehiculului second-hand, iar perioada pe care se poate intinde imprumutul este de maximum 5 ani.

Rata totala lunara de plata (credit + dobanda) trebuie sa fie egala cu cel mult 75% din media veniturilor nete lunare obtinute de solicitant in anul precedent. In ceea ce priveste dobanda, beneficiarul creditului are doua posibilitati: pe termen scurt 17,5%/an sau pe termen mediu 17%/an. Multi cetateni se hotarasc cu greu ce varianta de dobanda sa aleaga, avand in vedere instabilitatea leului in raport cu alte valute, precum si interventiile BNR pe piata monetara. Daca optezi pentru o dobanda variabila si rata dobanzii de referinta scade, ai castigat. Tot in castig iesi daca alegi o dobanda fixa si rata dobanzii de referinta creste.

In situatiile inverse, pierzi si, deci, va trebui sa returnezi mai multi bani bancii creditoare. Inainte sa obtii banii, mai trebuie sa depui si garantii solide si usor solvabile in cazul in care nu mai poti returna creditul luat. Aceste garantii pot fi: reale mobiliare cu sau fara deposedare, cesiunea de creanta, ipoteca, scrisori de garantie, depozit bancar sau alte garantii solicitate de banca. Obligatorie este si intocmirea unei asigurari de tip CASCO, incheiata cu o societate de asigurari agreata de BCR, cu cesionarea drepturilor de incasat in favoarea bancii.

Proprietar si utilizator

Leasingul este o operatiune comerciala prin care dreptul de folosinta a unui bun este cedat de proprietar unui utilizator, la solicitarea acestuia din urma, contra unei rate. La sfarsitul perioadei de leasing, proprietarul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca achita toate obligatiile asumate prin contract. Obiect al operatiunilor de leasing il pot constitui bunurile imobile si mobile de folosinta indelungata aflate in circuitul civil. Statistica arata ca cele mai solicitate ca obiect al leasingului sunt: echipamentul de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masinile unelte si masinile agricole.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.