In luna octombrie, cresterea importurilor a continuat sa o surclaseze pe cea a exporturilor, diferenta dintre acestea ajungand la 3,8 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). De asemenea, deficitul de cont curent a ajuns in octombrie la peste 2,6 miliarde euro, in crestere cu 354 milioane euro fata de luna precedenta. Deficitul lunar inregistrat in octombrie, desi mai mic fata de maximele de aproape 500 de milioane de euro din mai si iunie este dublu fata de cele 182 milioane euro inregistrate in septembrie. Cresterea deficitului de cont curent se datoreaza in mare parte prapastiei dintre importurile si exporturile de bunuri - 3,6 miliarde de euro. Si in domeniul exporturilor de servicii, Romania a iesit pe minus in octombrie, importurile fiind cu 127 de milioane euro mai mari decat exporturile.

In noiembrie si decembrie, deficitul ar putea creste cu 1,2-1,3 miliarde euro

Analistii economici sustin insa ca, fata de evolutia din noiembrie si decembrie, pentru care nu exista inca date statistice oficiale, deficitele din octombrie vor parea nesemnificative. "Daca ne uitam la anii trecuti, in ultimele trei luni al anului, deficitul de cont curent explodeaza. Cresterea poate sa o egaleze chiar pe cea din primele noua luni. Deci, e usor de imaginat un deficit de 800 milioane euro -1,3 miliarde de euro acumulat in noiembrie si decembrie", ne-a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro. Opinia sa este impartasita si de alti analisti, care avanseaza pentru sfarsitul anului un deficit de cont curent de peste 3 miliarde de euro. "Cred ca, pana la sfarsitul anului, vom avea un deficit de peste 3 miliarde euro. Insa nu cred ca este un nivel ingrijorator", ne-a declarat Aurelian Dochia, analist la BRD SocGen. De aceeasi parere este si profesorul de economie Daniel Daianu, care sustine ca, anul acesta, importurile au fost finantate foarte "sanatos", din investitii straine directe. "In 2004, au crescut investitiile straine directe, deci structura finantarii deficitelor a fost sanatoasa", spune Daianu.

Introducerea cotei unice - lemne pe foc pentru deficitul extern

Daca anul acesta se va introduce cota unica de impozitare, analistii economici avertizeaza ca deficitele externe s-ar putea transforma intr-o problema pentru Romania. Explicatia: romanii vor avea mai multi bani de cheltuit. In prezent, la un salariu mediu brut de 9 milioane lei, dupa ce se platesc toate darile la stat, romanii raman cu putin peste 6 milioane de lei in buzunar. Or, daca s-ar introduce cota unica de 16 la suta, salariul mediu net ar creste cu circa 250.000 lei numai din reducerea impozitelor. Analistii si economistii se tem ca romanii se vor grabi sa cheltuiasca aceste venituri suplimentare pe bunuri de import, ceea ce va duce la majorarea deficitelor. "Daca scaderea cotei de impozitare va fi una abrupta, exista riscul aparitiei unor socuri economice. Unul din ele este cresterea exponentiala a cererii agregate, ce va afecta inflatia si deficitele externe, in sensul majorarii acestora. Decizia de introducere a cotei unice trebuie luata dupa consultari cu Banca Nationala si cu Fondul Monetar International", avertizeaza Radu Craciun.

Si Aurelian Dochia este de parere ca romanii care se vor trezi cu mai multi bani in buzunar ii vor cheltui pe bunuri de import, ceea ce se va traduce prin cresterea deficitului comercial. "Producatorii nationali nu vor putea sa-si creasca imediat productia pentru a raspunde cererii mari. In conditiile in care si cursul euro continua sa scada, vom asista la cresterea importurilor", sustine analistul Aurelian Dochia. Analistii mai avertizeaza ca liberalizarea contului de capital, prevazuta pentru aprilie 2005, va fi un factor in plus pentru cresterea exploziva a deficitelor externe. Reamintim ca din aprilie, si strainii isi vor putea depune banii in conturile din Romania. "Intrarile mari de valuta, care va fi schimbata in lei, vor impinge cursul euro si mai in jos si vor face importurile si mai ieftine. Prin urmare, deficitul de cont curent va creste", explica analistul Aurelian Dochia. Totusi, analistii sustin ca avansul pe care-l iau importurile in fata exporturilor nu va fi alarmant atata timp cat vor exista si investitii straine care sa permita finantarea deficitelor. "Romania este foarte atractiva pentru investitorii straini, fiindca majoritatea activelor sunt subevaluate. Se poate investi in pamant, case si alte active in conditiile in care se estimeaza ca valoarea acestora va creste", concluzioneaza profesorul de economie Daniel Daianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.