Mai sint citeva zile pina la expirarea termenului-limita pina la care trebuie innoite actele de identitate

Termenul-limita de preschimbare a vechilor certificate de inmatriculare si inregistrare fiscala ale firmelor expira peste nici doua saptamini. Potrivit legii, incepind din prima zi a anului 2005, patronii care nu au capatat noile documente ramin fara firma. Cele mai recente statistici ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca doar jumatate din firmele inmatriculate in Romania in perioada 1994-2001 au acte noi.

Ultima zi a acestui an coincide cu expirarea termenului pina la care patronii trebuiau sa-si schimbe vechile certificate de inmatriculare si inregistrare fiscala. Potrivit legii, incepind cu ianuarie 2005, vechile documente se anuleaza, iar firmele se radiaza. Comerciantii persoane fizice si asociatii familiale vor fi radiati din oficiu in baza incheierii judecatorului delegat, iar firmele se vor dizolva de drept si vor intra in lichidare, explica oficialii ONRC. Asta inseamna ca, pentru a-si continua activitatea, comerciantii vor fi nevoiti sa infiinteze firme noi. Cu toate acestea, patronii nu s-au inghesuit sa-si schimbe actele, astfel incit doar jumatate din firmele obligate sa-si preschimbe certificatele au facut acest lucru.

Radierea din oficiu poate fi si un serviciu

Radierea din oficiu presupune, in cazul celor care doresc sa-si pastreze statutul de comerciant, infiintarea unei alte firme, ceea ce inseamna noi cheltuieli. Daca pina acum citeva luni, cheltuiala cu inregistrarea unei firme la ONRC era considerabila, oficialii ONRC sustin ca tarifele valabile in acest moment sint mult mai convenabile. "In Bucuresti, zilnic se preschimba actele a cel mult patru firme. Cred ca oamenii asteapta sa fie radiati din oficiu pentru ca astfel scapa de bilanturile si verificarile impuse de Fisc in momentul in care ar solicita in nume propriu ra-dierea firmei. In plus, acum sint valabile tarife unice, astfel incit inmatricularea unei firme noi in Registrul Comertului costa 1.200.000 lei. Mai mult, taxele pentru obtinerea autorizatiilor de functionare au fost eliminate. Deseori, numai acestea ridicau costurile inregistrarii firmei cu 3-3,5 milioane lei. Acum, autorizatiile au fost inlocuite cu declaratiile pe propria raspundere", ne-a spus Luiza Grigorescu, director general la Biroul Unic Bucuresti.

Tulcenii nu s-au inghesuit

Statisticile ONRC arata ca din 655.089 de firme care ar fi trebuit sa-si preschimbe vechile certificate, pina acum doua luni doar 51% au facut-o. Potrivit Luizei Grigorescu, din cele 120.542 de firme bucurestene nevoite sa-si reinnoiasca certificatele, in urma cu doua zile figurau doar 61.073 de comercianti care au trecut prin sita preschimbarii. Insa cel mai rau stau patronii din Tulcea si Neamt: nici macar 40% din firmele de aici nu au codul unic de inregistrare. In topul codasilor se inscriu si patronii din judetele Vaslui, Bacau, Suceava si Caras Severin. La polul opus se situeaza firmele din Covasna, Giurgiu si Salaj, unde rata de preschimbare a depasit 60%.

Cinci reprize de prelungire

Obligatia comerciantilor de a capata noul cod unic de inregistrare a debutat in urma cu trei ani, o data cu aparitia Ordonantei 76/2001 care stabilea initial ca 31 mai 2002 este ultima zi pina la care certificatele pot fi preschimbate. Pentru ca la expirarea termenului, putin peste 20% din comercianti aveau codul unic de inregistrare, autoritatile l-au prelungit cu inca 6 luni. Nici acest ragaz nu i-a mobilizat pe patroni, astfel incit autoritatile, pentru a nu inchide sute de mii de firme, au mai prelungit termenul-limita in alte patru rinduri. Astfel, dupa cinci reprize de prelungiri, rata de preschimbare la nivelul tarii a ajuns, in urma cu doua luni, la 51%. Oficialii ONRC spun ca este putin probabil ca si de data aceasta termenul-limita sa mai fie prelungit.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.