Asigurarile, companiile aviatice, dar si bancile sunt actiuni vulnerabile in SUA; in schimb, societatile petroliere isi mentin atractivitatea. Majoritatea brokerilor romani recomanda SIF-urile si isi leaga sperantele de crestere de societatile lichide de la BVB.

Nu e vorba de o operatiune de arbitraj, ci de recomandarile indicate pentru fiecare piata: vanzare (pozitie short) pentru actiunile listate in SUA, cumparare (pozitie long) la bursa romaneasca. Este vorba de vanzari "in lipsa", operatiuni uzuale pe pietele externe (vindeti actiuni pe care nu le detineti, dar pe care le puteti imprumuta de la broker contra unei dobanzi, profitul venind in urma rascumpararii lor la un pret mai mic) si de investitii pe termen mediu si lung la BVB.

Perspectiva majorarii dobanzilor nu e de bun augur pe piata americana de capital, fiind previzibile scaderi pentru principalele actiuni cotate, dar si in sectiunea bondurilor. De altfel, majorarile succesive ale dobanzii de interventie in SUA (3,75% fata de 2% in spatiul euro) au fost percepute de investitori ca obstacole in calea dezvoltarii companiilor (finantarile sunt mai greu accesibile).

In plus, uraganul Katrina a pus intr-o postura delicata companiile de asigurari, iar scumpirea combustibililor a adus in pragul falimentului companiile aviatice. Majorarea dobanzilor ar putea pune in dificultate si bancile, riscul de nerambursare a creditelor acordate in perioada cand nivelul Libor era de 1% nefiind neglijabil. Similar, pretul bondurilor guvernamentale americane va fi afectat de noi cresteri ale dobanzilor. Se mentin inca pe val companiile petroliere, marja lor de profit fiind apreciabila la actualele cotatii ale titeiului.

Un pariu pe vedetele bursei

In Romania nu sunt multe societati pe care sa mizati pe termen scurt (SIF-urile sunt printre putinele exceptii) si ar fi bine sa asteptati doua-trei saptamani inainte de a achizitiona actiuni. Explicatia? Piata a adus randamente bune in ultimele sedinte, randamente determinate de cumpararile efectuate in special de straini. Pe masura ce presiunea exercitata de aceste fonduri se va reduce, este posibil sa apara corectii ale preturilor de tranzactionare.

Rezultate bune si indicatori tentanti (PER, pret/valoare contabila) pot fi gasiti si la categoria a II-a a bursei (vezi Apcarom, Artrom, Rompetrol Well Services); nimeni nu va poate garanta insa vor fi descoperite brusc de investitori, iar cotatiile vor urca semnificativ. Practic, cele mai bune sanse de crestere le au tot societatile mari si lichide, care sunt tinta predilecta a fondurilor straine. Din acest motiv, sectorul financiar-bancar si cel petrolier sunt in continuare de neocolit in momentul constituirii unui portofoliu. Daca va asumati o doza mai mare de risc, nu ocoliti contractele futures pe actiuni. Cele mai lichide se mentin cele care au ca activ-suport actiunile SIF Moldova si Oltenia, SNP si Rompetrol Rafinare. E bine sa alegeti scadentele mai lungi, pentru ca piata sa aiba suficient timp sa se intoarca (in cazul nostrum, contractele care expira la sfarsitul lui decembrie).

Portofoliu echilibrat

"Pentru investitorii pe termen mediu (peste 1 an) recomandam ca peste 50% din portofoliu sa fie constituit din societati care apartin sectorului financiar, respectiv SIF Moldova, SIF Oltenia, BRD Groupe Societe Generale. O pondere de 25% sa fie alocata sectorului petrolier si aici am in vedere Rompetrol Rafinare. Portofoliul sa fie completat cu actiuni caracterizate de o lichiditate mai redusa, dar cu rezultate financiare bune: Artrom Slatina, Electrocontact Botosani, Turbomecanica Bucuresti."
Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest

Dolarul are "verde" pentru crestere

"Instabilitatea politica ce a rezultat in urma alegerilor din Germania a pus intr-o pozitie delicata moneda unica europeana fata de dolar. Acesta este avantajat in plus de diferentialul de dobanda, plasamentele in dolari fiind mai atractive. Pentru sfarsitul de an, eu as paria pe dolar si impotriva leului. Ma astept la o revenire a cursului de schimb leu-dolar, in urma ajustarilor din piata romaneasca (aprecierea leului este exagerata acum) si a cresterii dolarului pe piata internationala."
Cristian Sima, presedinte WBS Holding


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.