Seful unei firme care face afaceri de comert exterior, ne-a declarat, sub imperiul anonimatului, ca a cerut bancii sale un credit in valuta si i s-a oferit posibilitatea de a lua banii de la "banca mama" din strainatate. "Am nevoie de un credit in valuta, cu care platesc materia prima pe care o cumpar din strainatate. Banca firmei mele mi-a oferit posibilitatea sa imprumut suma necesara in lei, dar nu ne-a convenit pentru ca am avea pierderi consistente la schimbul valutar. Atunci ni s-a propus sa contractam un credit, prin banca din Romania, direct de la banca mama din strainatate, in conditii de costuri similare. Am acceptat varianta si am luat un credit de cateva milioane de euro", ne-a declarat sursa citata.

"Normele impuse de banca centrala au reusit sa limiteze posibilitatea bancilor romanesti de a acorda credite in valuta. Bancile aflate la stramtoare, care nu doresc sa-si mareasca acum capitalul din Romania, au gasit formule de a ocoli restrictiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, majoritatea bancilor comerciale care au cartierul general in alte tari, se transforma in agentii de vanzare pentru bancile mama", spune analistul financiar Ovidiu Chiorean.

Operatiunile sunt cunoscute sub numele de tranzactii "cross-border", adica transfrontaliere- si sunt perfect legale, atat pentru firme, cat si pentru clientii individuali sustine Ovidiu Chiorean. "Romania a negociat cu Uniunea Europeana Capitolul 11 al liberei circulatii a capitalului, care include si operatiunile de creditare", a adaugat Chiorean. Problema e ca profiturile sunt incasate direct de bancile straine, fara a fi taxate de Fiscul romanesc, spune Chiorean.

Este posibil insa ca nu toti clientii romani sa se califice pentru acordarea unui credit, dupa cum e destul de probabila calcularea unui "coeficient de risc" pentru firmele romanesti.

Acest coeficient de risc ar putea scumpi imprumuturile fata de nivelul dobanzilor practicate in tara de bastina a bancii respective, adauga analistul roman.

"O banca straina poate aplica un coeficient de risc de tara, care ar mari dobanzile cu 0,%-1%, sau pentru ca banca sa din Bucuresti controleaza clientul, poate decide sa dea credit la o dobanda egala cu aceea din tara respectiva", a mai explicat Chiorean.

Analistii spun ca si clientii individuali, de retail, pot fi "transferati" in stainatate, in cazul "vanzarii" de catre banci a unor bucati mai mari din afacerile de creditare din tara, desi in practica astfel de transferuri sunt greu de efectuat.

In vreme ce bancile nu isi mai pot extinde capitalul utilizat pentru credite in valuta la mai mult de 300% din fondurile proprii, conform noilor norme ale BNR, este de asteptat sa "transfere" clientii catre bancile-mama din afara tarii.

"Au fost cateva banci care au mentiont posibilitatea recurgerii la imprumuturi oferite de bancile-mama, insa trecerea la o astfel de practica nu va avea loc imediat, ci numai dupa ce bancile vor pune la dispozitia BNR situatia cu portofoliile de credite, dupa cum o cer noile norme", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"Jocul BNR cu bancile este unul de-a soarecele cu pisica si urmeaza regula generala conform careia de cate ori apare o restrictie, se cauta alternative pentru evitarea ei. Nu ar fi exclus ca BNR sa vina cu o noua restrictie, de data asta pentru finantarea din afara tarii. Atunci bancile vor gasi un noua modalitate de evitare a acesteia", spune trezorierul unei banci.

Ghetea sustine ca noile norme sunt neclare, si ca vor avea loc noi intalniri ale bancherilor cu oficialii BNR pentru a le lamuri. Intre timp, insa, bancherii prevad o mutare a activitatii in afara tarii. Presedintele HVB, Dan Pascariu, a declarat pentru "Averea" ca banca este gata oricand sa ia in calcul o astfel de cerere din partea clientilor.

"Este perfect posibil ca aceasta reglementare (de temperare a creditarii) sa fie evitata transferand creditele in strainatate. Dupa parerea mea ar fi fost preferabil sa fie stabilita o limita a ritmului de crestere a creditelor", afirma si presedintele BRD Patrick Gelin.

Reprezentantii unor companii au declarat pentru "Averea" ca au primit oferte de creditare in valuta din partea sucursalelor unor banci straine din Bucuresti, in conditii similare cu cele din Romania. Fenomenul, insa, nu a luat amploare si el se poate restrange doar asupra anumitor categorii de firme, care fie finanteaza proiecte imobiliare sau de retehnologizare, fie au nevoie sa cumpere materie prima din strainatate.

"Este vorba de firmele multinatioanle, mi-e foarte greu sa cred ca o firma romaneasca, fie ea si foarte buna, va obtine un credit din afara", spune Ghetea. "Costurile de administrare a unor astfel de imprumuturi difera de la tara la tara, si de la banca la banca si trebuie vazut unde se aplica anumite reguli si unde nu, ca e pilda tratatele de evitare a dublei impuneri. E un lucru complicat," spune Ghetea.

Reprezentantii unor multinationale mari spun, insa, ca nu au nevoie sa recurga la astfel de proceduri. "Firma noastra are prezenta mondiala si un rating foarte bun, AAA, si nu a intampinat absolut niciodata vreo problema in obtinerea vreunui credit din afara. Nici macar nu am nevoie sa citesc noile norme ale BNR, fiindca nu imi fac vreo problema referitoare la un astfel de credit", afirma directorul general al unei companii multinationale care produce in Romania pentru export, dar si vinde produse importate pe piata locala. Nevoia de credite se restrange, astfel, numai asupra unui anumit segment de firme.

"Sunt putine companii din Romania care apeleaza la astfel de credite de la societati financiare din afara. In general, multinationalele iau imprumuturi direct de la actionarii lor", afirma directorul Price Waterhouse Coopers, Alex Massaci. Daca cineva apeleaza la credite din afara, de regula este vorba de plata unui furnizor extern, spune Massaci.

Analistul BAC Investment Bank, Matei Paun, considera insa ca, pe langa "transferul" unor clienti mari, bancile pot sa mai si "vanda" un portofoliu de credite important, chiar si in segmentul de retail, unor entitati bancare din afara- cel putin din punct de vedere teoretic. Un oficial al BNR afirma ca acest lucru este, in practica, putin probabil, fiindca administrarea unor astfel de conturi mici ar putea fi imposibil de facut din afara tarii. "E important insa de privit catre costurile locale, de mentinere a portofoliilor si de extindere a lor, in conditiile in care o banca a atins limita specificata de BNR", afirma Paun.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.