Pentru oamenii de afaceri sau pentru cei care calatoresc mult, o conexiune mobila la Internet se poate dovedi nepretuita. Ca o consecinta a concurentei, preturile acestor servicii nu mai sunt de mult prohibitive pentru un utilizator business. Ele pornesc de la cativa dolari si ajung pana la 50 de dolari pe luna, in functie de viteza de transfer a datelor, de trafic sau numarul de ore incluse in abonament.

Operatorii de telefonie mobila se intrec in oferte de acces la Internet. Connex isi imbie clientii cu oferte de trafic de date 3G, Zapp ofera chiar si cartele reincarcabile pentru accesul la Internet prin EVDO, iar Orange extinde acoperirea EDGE. Evident, prin comparatie cu o conexiune fixa (realizata printr-o linie telefonica Romtelecom sau prin cablu TV), preturile sunt mai mari din cauza inves-titiilor masive realizate de operatorii de telefonie mobila. Totusi, utilizatorii au avantajul de a-si putea lua biroul cu ei.

Pentru cativa dolari pe luna, iti poti citi mailurile direct pe telefonul mobil oriunde, la orice ora din zi si din noapte. De asemenea, poti face tranzactii bancare sau poti afla informatii despre cursul valutar, vreme si asa mai departe.

Daca iti conectezi telefonul la un laptop, poti naviga pe Internet de a-proape oriunde (in zona de acoperire a operatorului de telefonie mobila).

ZAPP

Zapp este recunoscut pentru ofertele dedicate utilizatorilor "business", inclusiv pentru traficul de date pe telefonul mobil. Cea mai ieftina varianta este Zapp Start. Nu presupune un tarif suplimentar pentru activare, fiind inclusa in orice abonament Zapp. Puteti conecta telefonul la computer printr-un cablu de date pentru a naviga pe Internet. Veti fi taxati cu 0,04 dolari pe minut.

Zapp Online costa 15 dolari si include 10 ore de acces la Internet sau 25 de dolari cu 20 de ore incluse. Daca depasiti orele incluse in pachet, platiti 2 centi pe minut. Potrivit operatorului, viteza medie a acestor conexiuni este de 200-300 kbps, daca folositi programul de accelerare Zapp Turbo. Cu Zapp Internet Express veti naviga pe Internet folosind una dintre cele mai rapide conexiuni mobile disponibile, la un pret pe masura.

Serviciul este disponibil in orasele mari - gasiti o harta interactiva la adresa www.zapp.ro/buy/network/coverage. Contra unui abonament de 9 dolari pe luna, navigati 5 ore, cu 19 dolari navigati 15 ore, iar cu 39 de dolari navigati 100 de ore. Pentru utilizatorii ocazionali exista si varianta cartelelor reincarcabile (Internet Express Card), cu ajutorul carora puteti naviga intre o ora (pentru 2 dolari) si 40 de ore (pentru 50 de dolari). Pachetele Internet Express folosesc tehnologia EVDO, ce asigura, teoretic, o viteza maxima de download de pana la 2,4 mbps. Pentru a naviga pe Internet trebuie sa folositi un modem EVDO care poate fi conectat la portul USB al laptopului si costa intre 69 si 175 de dolari, in functie de pachetul ales.

CONNEX

Odata cu lansarea 3G, Connex a scos pe piata pachete foarte atractive pentru traficul de date. Unele sunt destinate celor care vor sa navigheze pe Internet pe telefonul mobil, altele au fost gandite pentru cei care navigheaza folosind un laptop. Extraoptiunea Connex 3G include 10 MB trafic de date, pe langa minutele de apeluri video. Exista si o oferta promotionala: cei ca-re se aboneaza pana la 30 septembrie vor primi 33 MB, trafic de date lunar, timp de trei luni. Unui utilizator obis-nuit, cei 10 MB pe luna ii sunt absolut suficienti pentru a naviga pe Internet direct pe telefonul mobil. Oferta Connex 3G include tot 10 MB pe luna (33MB la promotie), dar costa 33 de dolari pe luna pentru ca include mult mai multe minute pentru apelurile video.

Pachetele de date 3G ofera acces la Internet sau la o retea VPN (va puteti conecta la reteaua companiei ai carei angajati sunteti).

Pachetele de date 3G Mobile Internet ofera acces Wap si Internet la preturi care variaza intre 3 si 25 de dolari (intre 10 MB si 250 MB trafic de date). Pachetele Mobile Office ofera in plus acces VPN la preturi ce variaza intre 8 si 30 de dolari. In fine, pentru cei care doresc sa utilizeze servicii de date 3G pe laptop (folosind un PC card), exista un pachet de 35 de dolari, cu 500 MB trafic de date inclus, si unul care costa 40 de dolari si ofera in plus acces VPN.

Tehnologia 3G permite viteze de pana la 384 Kbps in orasele Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Craiova, Ploiesti si pe DN1, partial. In afara acestor zone, viteza maxima de transfer a datelor este de 53,6 kbps (prin GPRS). Pentru accesul la Internet prin GPRS, Connex ofera abonamentul Wap Start, care nu presupune o taxa lunara. Tariful este de 0,04 dolari pentru un trafic de 10 KB (0,4 dolari pentru 1MB).

ORANGE

Orange a implementat tehnologia EDGE, ce permite transferul de date la viteze care concureaza cu acelea oferite de Connex si Zapp. Este disponibil in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Constanta, Craiova, Oradea, Ploiesti, Iasi, Galati, Arad, Bacau si in toate statiunile de pe litoral. In restul teritoriului, accesul la Internet se realizeaza prin GPRS. Cu Mobile Internet Always-on puteti alege sa nu platiti un abonament lunar pentru conectarea la Internet. In acest caz, taxarea se face in functie de traficul de date si costa 1,2 dolari pentru fiecare megabite (MB) consumat. Pentru un abonament care variaza intre 4 si 24 de dolari, primiti intre 5 si 50 MB trafic inclus.

Cu Mobile Internet Dial-up puteti accesa Internetul la un tarif de 0,06 dolari/minut (de luni pana vineri intre orele 8.00 si 20.00). In afara acestei perioade, costa 0,01 dolari/ minut. Trebuie sa apelati un numar special de pe telefonul mobil. De asemenea, pu-teti avea acces nelimitat la Wap pentru 4 dolari pe luna. Orange mai ofera pachete speciale cu acces nelimitat in weekend, ziua (intre orele 8.00 si 22.00) sau noaptea, la preturi ce variaza intre 10 si 50 de dolari.

3G. Termenul 3G provine de la "Third Generation" - adica telefonie de generatia a treia. Sistemul GSM este considerat telefonie de generatia a doua (2G). Telefonia 3G permite apeluri video, televiziune in direct pe telefonul mobil, acces la Internet de mare viteza si transmisii de date la o viteza maxima ce variaza intre 144 kbps si 2 mbps, in functie de viteza cu care se deplaseaza utilizatorul telefonului mobil.

EVDO. EVDO provine de la Evolution Data Optimized si este folosit de operatorii de telefonie mobila ce utilizeaza tehnologia CDMA (precum Zapp). Permite download la o viteza de pana la 2,4 mbps si upload la o viteza de pana la 153,4 kbps. Primul serviciu comercial bazat pe tehnologia CDMA2000 EVDO a fost lansat in Coreea, in ianuarie 2002, utilizand banda de frecventa de 800 MHz. In lume exista peste noua milioane de utilizatori EVDO.

EDGE EDGE provine de la "Enhaced Data rates for Global Evolution" si este o tehnologie care permite imbunatatirea vitezei de transfer a datelor, in cazul retelelor GSM pe care a fost implementata deja tehnologia GPRS. Teoretic, aceasta tehnologie permite viteze de transfer de date de pana la 384 kbps. Fiind, de fapt, un fel de imbunatatire a GPRS, EDGE mai este cunoscuta si sub numele de EGPRS.

GPRS. GPRS este prescurtarea de la "General Packet Radio Service". Aceasta tehnologie imbunatateste viteza de transfer de date pentru retelele GSM. Teoretic, GPRS perminte o viteza medie de transfer de 20-30 kbps si una maxima de 171,2 kbps. Retelele GSM simple (fara GPRS) permit transfer de date la o viteza maxima de 9,6 kbps.

WAP. Este prescurtarea de la "Wireless Application Protocol" si este un standard international pentru aplicatiile si serviciile destinate retelelor de telefonie mobila. Printre altele, permite accesul la Internet de pe telefonul mobil pentru vizionarea unor pagini web simplificate (construite special pentru a fi vazute cu ajutorul WAP).

Kbps. Kbps este prescurtarea de la "kilobits per second" si este o unitate folosita pentru a masura viteza de transfer a datelor (numarul de biti pe care un dispozitiv ii poate transfera intr-o secunda). 1 byte este echivalent cu 8 bites. Asta inseamna ca un telefon ce acceseaza Internetul la o viteza de 128 kilobites pe secunda va descarca un fisier de 16 kilobytes intr-o secunda. Mbps este prescurtarea de la "megabites per second".


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.