OMV nu spune cati bani a cheltuit cu explorarea

Dupa ce a ramas fara rezervele de petrol al caror proprietar este, prin lege, statul roman a ajuns sa cerseasca mila de la grupul austriac OMV.
Legate de maini si de picioare, autoritatile romane se straduiesc sa convinga actionarul majoritar al Petrom sa fie mai ingaduitor si sa nu mai scumpeasca prea mult benzina. Smulgerea unei promisiuni in acest sens nu va rezolva insa problemele legate de clauzele contractuale care ar ramane la fel de dezavantajoase.

Statul va continua sa piarda bani si nu va putea dispune de resursele de petrol al caror proprietar este. De altfel, la un an dupa ce OMV a preluat 51% din pachetul de actiuni al Petrom, se constata ca nici nu exista prea multe parghii de interventie, iar Ministerul Economiei si Comertului (MEC), care detine 40% din actiunile societatii, nu si-a exercitat pana acum drepturile de actionar. Drept dovada este faptul ca inainte ca OMV sa umfle artificial pretul benzinei, MEC nu a sesizat nici o neregula legata de modul in care austriecii isi respecta angajamentele asumate prin contract. Nu ca acestea nu ar fi existat.

O analiza atenta a modului cum si-a respectat OMV pana acum obligatiile arata ca institutiile statului (Ministerul Economiei - ca actionar, si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale-ANRM - ca si concesionar al resurselor) au pierdut complet controlul asupra unei resurse considerate de orice stat strategica.

S-au dat bani pentru explorare?

Surse din industria petrolului afirma ca OMV isi incalca si obligatiile "la vedere", cum ar fi cele legate de investitiile pe care trebuie sa le realizeze pentru descoperirea de noi zacaminte de titei. Conform legii, societatea ar trebui sa investeasca 35% din profit in aceasta directie, sumele astfel utilizate fiind scutite de impozit. Nimeni nu stie insa daca Petrom a realizat sau nu aceste investitii, sustine sursa citata.

In luna aprilie, reprezentantii companiei au refuzat sa furnizeze ANRM informatii in acest sens, sub pretextul ca nu fusese inca aprobat bugetul de venituri si cheltuieli. Nici in prezent reprezentantii Petrom nu pot lamuri situatia. "In primele sase luni ale anului 2005, in segmentul de Explorare si Productie, valoarea investitiilor s-a ridicat la 315 milioane RON. Dupa cum am anuntat la inceputul anului, Petrom va investi 200 milioane euro in 2005 pentru activitati de explorare si productie", se arata in raspunsul oficial al companiei. Problema este ca oficialii companiei nu dau detalii cat din cele 315 milioane RON s-au investit in explorare.

Potrivit surselor citate, alta obligatie pe care OMV nu a respectat-o este cea privind valorificarea gazelor naturale care provin din exploatarea zacamintelor din Marea Neagra. Programul de conformare asumat spune ca societatea ar fi trebuit sa extraga zilnic 400.000 de metri cubi pe zi, dar deocamdata angajamentul a ramas in aer deoarece noul proprietar al Petrom nu a facut investitiile necesare pentru realizarea lui. Reprezentantii Petrom nu au putut sa ne spuna ieri ce cantitate de gaze s-a extras de la inceputul anului din Marea Neagra. Am fost insa asigurati ca vom primi un raspuns in cursul zilei de azi.

Austriecii pot exporta tot petrolul

Autoritatile romane trebuie sa se poarte cu manusi in negocierile cu OMV intrucat, potrivit Legii petrolului, intrata in vigoare anul trecut, actionarul majoritar de la Petrom poate sa exporte tot titeiul extras in Romania. Si s-ar dovedi o afacere extrem de profitabila pentru OMV deoarece este bine stiut faptul ca petrolul romanesc este de calitate foarte buna, iar pretul ar fi pe masura.

Ministrul economiei, Codrut Seres, sustine ca banii nu s-au scurs in exterior deoarece, prin contract, suma transferurilor care se pot realiza intre Petrom si actionarul principal OMV este limitata la 24 de milioane de euro.

Actionarii se intreaba daca se exporta profitul

Numai ca, asa cum sustin actionarii minoritari, de la preluarea de catre OMV, Petrom nu le-a pus la dispozitie informatii despre activitatile comerciale derulate cu societati afiliate, cum ar fi OMV Romania sau OMV Austria. In raportul de anul trecut al Petrom figureaza o astfel de relatie comerciala cu OMV Bulgaria.

Insa anul acesta, actionarii minoritari n-au putut afla date despre contractele mai mari de 50.000 de euro cu societatile afiliate actionarului majoritar. Desi potrivit Legii pietei de capital astfel de informatii ar trebuit sa fie facute publice. "Aceste raportari sunt necesare pentru a se sti daca se exporta profitul", declara Dan Barbulescu, unul dintre micii actionari ai Petrom.

Singura suma pe care statul o incaseaza de la Petrom este cea provenind din redeventa, o suma infima fata de ceea ce ar putea castiga din valorficarea celor 5,5 milioane tone de titei pe care le extrage anual Petrom din zacamintele romanesti. Statul pare insa sa se fi consolat cu pierderea, cu atat mai mult cu cat zacamintele sunt concesionate pe 35 de ani. Adica pana cand se estimeaza ca se vor epuiza si rezervele nationale de petrol.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.