De voie, de nevoie, romanul a devenit expert in a face bani negri pana si din piatra seaca. O spun statisticile, mai mult sau mai putin oficiale, privind evaziunea fiscala, dar mai ales realitatea "din teren". Anual, statul este prejudiciat cu mii de miliarde de lei, iar o clasificare a domeniilor cele mai "prolifice" pentru evazionisti incepe sa devina de prisos, pentru ca se fura in mai toate domeniile: de la alcool si petrol la comert, constructii, recuperarea deseurilor etc.

Recent, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut publice datele unui raport privind evaziunea fiscala, pe domenii de activitate. Exista, intr-adevar, unele domenii economice mai "profitabile" decat celelalte, dar pe ansamblu, romanul se orienteaza si gaseste solutii, care de care mai ingenioase, pentru a eluda Fiscul in orice fel de activitate. Prejudiciul adus statului in acest an (n.r. - si anul financiar inca nu s-a terminat) depaseste valoarea de 5.446 miliarde de lei. Suma a fost stabilita in urma verificarii a peste 1.400 de sesizari penale.

Productia si comercializarea petrolului, mai exact, valorificarea produselor rezultate din procesarea titeiului - benzina, motorina, diverse uleiuri etc - continua sa reprezinte o mare vaca de muls, si in acest an evazionistii creand un prejudiciu "semnificativ", de ordinul miilor de miliarde. Pe lista produselor "de top" se adauga, asa cum aratam, comertul, deseurile reciclabile si alcoolul. Acesta din urma tinde sa capete, pe zi ce trece, o pondere din ce in ce mai crescuta in totalul actelor de evaziune, de cele mai multe ori fiind acuzate autoritatile care, efectiv, nu mai pot face fata controalelor. Numarul mare al celor care "activeaza" in acest domeniu face aproape imposibila o "contorizare" stricta si, cu atat mai putin, un control la sange. Si asta din cauza numeroaselor fabricute de alcool, rasarite ca ciupercile peste noapte, de regula in spatele unor garduri inalte, de fier forjat. Din acest punct de vedere, ne putem "mandri" cu o situatie unica in Europa, si nu numai.

De exemplu, in timp ce Romania se poate "lauda" cu sute de astfel de "locatii" de productie, ce acopera insa doar cu putin peste 10% din productia nationala de alcool, in Ungaria exista doar patru mari fabrici, care lucreaza "la suprafata". Activitatea acestora este foarte usor de urmarit, orice cisterna care iese pe poarta fabricii fiind, de altfel, escortata de o masina a politiei. Situatia autohtona nu poate fi nicicum comparata cu cea din tara vecina, tot romanul putand sa-si deschida, astazi, o astfel de fabrica. De regula, "micul intreprinzator" da "un tun", iar a doua zi inchide portile si dispare cu toti banii. Nu in putine cazuri, evazionistul nu isi plateste nici macar furnizorii. De aici si numeroasele sesizari penale primite de autoritati.

In urma controalelor si inspectiilor fiscale efectuate de ANAF, in acest an s-au depistat cam tot aceleasi "metode" de lucru, evazionistii preferand de cele mai multe ori sa nu declare anumite venituri impozabile sau pur si simplu sa distruga documentele justificative. Amenzile aplicate s-au apropiat de 400 miliarde de lei, acestora adaugandu-se confiscari de bunuri de aproximativ 1.000 miliarde de lei. Dar valoarea totala a taxelor si impozitelor pe care contribuabilii au incercat sa o ascunda Fiscului este mult mai mare, respectiv de peste 27.000 miliarde de lei. Din pacate, in general, romanul nu este tocmai disciplinat in a-si plati corect si la timp taxele si impozitele pe care le datoreaza statului. Astfel, potrivit datelor oficiale, pentru 8.515 miliarde de lei reprezentand diferente de impozite, taxe si contributii calculate, neachitate la timp, contribuabilii au de platit penalitati si dobanzi de intarziere de peste 17.400 miliarde de lei. Se poate spune, fara teama de a gresi, ca, in Romania, evaziunea fiscala a devenit un "sport" national. Cu care insa nu avem ce cauta in competitia europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.