In primul sau studiu consacrat Chinei, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) constata ca ritmul actual de crestere economica a gigantului asiatic, situat in jurul a 9 la suta pe an de mai bine de 20 de ani, nu da absolut nici un semn de incetinire. Mai mult decat atat, atrage atentia studiul, China are absolut toate sansele sa depaseasca Statele Unite si Germania si sa devina cel mai mare exportator mondial in urmatorii cinci ani de zile. In momentul de fata, China ocupa locul patru in domeniul productiei manufacturiere. Bunurile si serviciile chineze vor ajunge curand sa reprezinte cel putin 10 la suta din schimburile mondiale (fata de sase la suta in momentul de fata).

Dinamismul economic al Chinei a reusit sa scoata din saracie foarte multi chinezi, releva studiul, insa raman in continuare discrepante enorme intre conditiile de trai de la oras si sate. Venitul mediu din zona rurala nu reprezinta decat o treime din cel inregistrat in spatiul urban, iar diferentele par sa se dezvolte fara control. Raportul OCDE recomanda in acest sens Chinei sa ia masuri pentru facilitarea circulatiei intre sate si orase, chiar daca o urbanizare masiva cere si o gestionare extrem de atenta. Restrictiile in privinta migratiei vor trebui si ele mult diminuate, recomanda OCDE, iar o reforma a dreptului funciar trebuie realizata de urgenta.

In urma reformelor de fond declansate de catre puterile publice, sectorul privat este in prezent motorul cresterii economice remarcabile a Chinei. Mai bine de jumatate din PIB-ul Chinei provine din intreprinderile private. Cu toate acestea, atragea atentia studiul, China ar trebui sa amelioreze mediul de functionare al intreprinderilor, sa coboare plafonul capitalului minim cerut pentru constituirea unei firme, sa adopte o noua lege privind drepturile de proprietate si o noua lege a falimentului. Un spatiu important este acordat in cadrul raportului sistemului bancar chinez, care, potrivit Organizatiei, ar trebui liberalizat cat mai repede, dat fiind ca in acest fel s-ar putea ajunge la o marire substantiala a veniturilor. Numai cele cateva vanzari de capital bancar de pana acum, exemplifica raportul, au determinat o crestere cu 20 la suta a veniturilor aduse de banci la PIB-ul Chinei.

Alte avertizari formulate de catre OCDE se refera la faptul ca populatia chineza a intrat intr-un stadiu de imbatranire, care va avea efecte destul de grave mai ales in urmatorii 20 ani. De aceea, pentru a contracara acest fenomen ar fi recomandabila o sporire a investitiilor in educatie, sanatate si pensii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.