Banca Transilvania (TLV) a lansat ieri creditul Start UP si Start UP Plus, care se adreseaza micilor antreprenori cu idei de afaceri sau firmelor noi, ce au un plan de afaceri finantabil. Pentru a-si sustine programele ambitioase de finantare, Banca Transilvania a primit ieri un imprumut de 20 milioane dolari, de la International Finance Corporation (IFC), bratul investitional al Bancii Mondiale, sub forma unei emisiuni de obligatiuni. Banca comerciala, care are cartierul general la Cluj, este una din titlurile vedeta ale Bursei de Valori din Bucuresti, unde ieri cotatia a ajuns la 98 de bani, de aproape zece ori peste valoarea nominala a unui titlu, fixata la 10 bani. In ultima saptamana, titlul financiar TLV s-a scumpit cu 7,73%, arata statisticile Bursei.

Creditele din familia Start UP au o dobanda anuala de circa 19%, comisioane de 1-2% si pot fi rambursate intr-un interval de cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni. Daca nu se garanteaza cu obiectul in care se investeste, trebuie incheiat un contract de ipoteca. Se cer doi giranti, iar valoarea imprumutului nu poate depasi 75% din valoarea proiectului finantat.

Banca a deschis, totodata, noi linii de credit catre IMM-uri si persoane fizice, in lei, cu dobanzi ce oscileaza intre 15 si 19%. Activele bilantiere depasesc in prezent 1 miliard de euro, iar banca a deschis in ultimele trei luni 25 de sucursale. Pana la sfarsitul anului ea va atinge 200 de sucursale, spune Rekkers. Banca a obtinut, in primele sase luni ale anului, un profit net de 52,1 milioane lei (521 miliarde lei vechi), in crestere cu 85% comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara din 2004. Activele s-au majorat de 1,4 ori, de la 2,6 miliarde lei, la 3,65 miliarde lei noi.

Toata strategia de dezvoltare a bancii catre finantarea afacerilor mici se rasfrange si asupra pretului unei actiuni la Bursa, care ii da o valoare de piata bazata mult pe asteptari de dezvoltare viitoare. La atractivitatea titlului TLV contribuie mult si prezenta in actionariat a Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), careia i s-ar adauga si IFC, in eventualitatea in care divizia de investitii a Bancii Mondiale va accepta transformarea obligatiunilor lansate ieri in actiuni.

"Nu stiu de ce au crescut asa de mult actiunile TLV, insa cred ca e vorba de o combinatie de factori. In primul rand, toata piata creste, in urma imbunatatirii ratingului de tara la clasa 'investment grade>>, care a determinat o tendinta generala de crestere a pietei. Apoi, e vorba de impresia investitorilor despre bancile romanesti, in plin proces de privatizare BCR si CEC", ne-a declarat directorul general al TLV, Robert Rekkers.

El sustine ca o astfel de crestere este normala, avand in vedere faptul ca TLV este singura banca cu capital majoritar romanesc, dupa BCR si CEC. Ca urmare a expansiunii bancii atat ca volum al afacerii, dar si in teritoriu, care au condus la obtinerea unor indicatori de performanta cu mult peste cei ai unor banci occidentale, dar si ca urmare a faptului ca TLV va ramane in curand singura banca mare cu capital romanesc, nu este de asteptat ca actionarii sa vanda pachete importante pe termen scurt si mediu. "Actionarii au decis sa nu isi vanda participatiile in TLV pentru o lunga perioada de timp", spune un oficial al TLV. "Daca ne gandim doar la subscrierea de obligatiuni in valoare de 20 de milioane de dolari de catre IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), care da dreptul IFC sa le preschimbe in actiuni TLV doar peste 1 an de azi incolo, ne dam seama de faptul ca actiunile vor mai creste, cel putin datorita prezentei BERD si IFC in banca", a adaugat oficialul.

In vreme ce BERD detine 15% din TLV, IFC va putea opta pentru preschimbarea in actiuni a obligatiunilor convertibile lansate in dolari de TLV, fapt care i-ar aduce peste 2% din TLV.

Actiunea TLV se indreapta spre 1 leu

Ieri, cotatia unei actiuni a ajuns la 98 de bani, de aproape zece ori peste valoarea nominala a unui titlu, fixata la 10 bani

BERD are 15 procente din Banca Transilvania

IFC ar putea deveni actionar al TLV cu peste 2% din capital in 2006, daca isi va folosi dreptul de a preschimba in actiuni cele 20 de milioane de dolari subscrise ieri pentru obligatiunile Bancii Transilvania

15-20% din capitalul TLV provine din imprumuturi de la alte banci

IFC a anuntat ieri subscris cu 20 de milioane de dolari obligatiunile TLV. "Am obtinut o dobanda buna, la obligatiunile IFC, cu cu 3% peste dobanda de referinta a pietei londoneze (LIBOR).

Ele ajung la scadenta peste cinci ani, insa dobanda va scadea in urmatoarele sase luni, in urma ratingului imbunatatit dat de Standard & Poor’s si Japan Credit Rating", spune Rekkers. Emisiunea totala a obligatiunilor TLV atinge 25 de milioane de dolari - cinci milioane fiid destinate actionarilor mici.

Potrivit IFC, emisiunea marcheaza aparitia unui instrument nou in sectorul bancar romanesc, fiind prima finantare obtinuta de o banca locala prin oferta publica de obligatiuni. Directorul general Robert Rekkers spune ca TLV are numai 15- 20% din capital finantat prin imprumuturi de la alte banci.

Circa 70% din capitaluri sunt finantate de clientii bancii, si circa 12% sunt capitaluri proprii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.